Pjoning – et minikurs i bilder

Pjoning er en kul teknikk! Det er også en enkel teknikk. Så enkel at alle kan klare det. :)

Pjoning er en form for hekling. Du legger opp med luftmasker og videre arbeider du med kjedemasker. Til forskjell fra hekling stikker du nålen kun gjennom ett ledd av masken om gangen, noe som gir flotte strukturer. Når jeg lærte å pjone, lærte jeg at man bare kan pjone rundt. Det er det som gir det spesielle utseendet til pjoning. Når jeg har rotet rundt på internett i forkant av å lage dette blogginnlegget har jeg funnet påstander om at man også kan pjone flatt. I forklaringene jeg fant på dette står det at du klipper av tråden i hver ende og hele tiden jobber deg fra høyre mot venstre. Flat pjoning vil dermed gi frynser, eller en million tråder å feste til slutt. Jeg tror jeg holder meg til å pjone rundt, jeg. 😉

Pjoning er en gammel hekleteknikk, men jeg har ikke funnet noen opplysninger om hvor gammelt det kan være. Det mest presise jeg har funnet om teknikkens alder er «gammelt». 😉 I Norge finnes det eksempler på pjoning fra 1800-tallet.

Kanskje du har hørt om pjoning under et annet navn? Gobelinhekling, mosaikkhekling og Bosninsk hekling er andre navn på pjoning. På engelsk kalles teknikken shepherd´s knitting eller single crochet og i Sverige kalles den smygmaskevirkning.

For å kunne pjone trenger du en heklekrok og garn. Det finnes egne pjonekroker, men det er ikke nødvendig. Bruker du heklekrok, velger du en krok som er 1 – 2 størrelser større enn det som er anbefalt til garnet du bruker.

Pjonekurs 13
Pjoning til folket!

Tutorialen finner du HER.

Foto: Tommy Lokøy Design.

Pjona plagg fra Stella Charming Design: pulsvantene Iris, og lua Sitka.

Lykke til og kos deg! :)

0 kommentarer til “Pjoning – et minikurs i bilder

 1. Takk for flott og instruktiv presentasjon, nå vet æ omsider forskjell på pjoning og hakking :)

  1. Takk! Hyggelig at du likte det! :)

 2. Så, flott! Kanskje medlemskap i Norges Husflidslag, Oslo Fylkshusflidslag er noe for deg? Og kanskje kan du tenke deg å ha kurs i Pjoning våren 2013?! :-)) Mvh Marthe Sveen Edvardsen (Tirsdagsstrikkeklubben)

  1. Takk Marthe! Jeg skal sjekke ut Oslolaget og se om det er noe for meg – takk for tips! Klart jeg kan ha kurs i pjoning! Det er jo kjempegøy! :)

 3. Så artig! Har hørt om det, men aldri prøvd. Må nok testes ut!

  1. Det er en teknikk jeg virkelig anbefaler. Både lett og gøy. :)

 4. Så, fantastisk! Du kan lese mere om hvem vi er på nettsiden:

  http://www.husflid.no/husflid/husflidsnett/fylkeslag/oslo_fylkeshusflidslag

  Oslo Fylkeshusflidslag er en frivillig organisasjon for alle med interesser innen kultur, håndtverk og tradisjon.

  Vi ønsker å spre kunnskap om gamle håndtverkstradisjoner og gjøre nye håndtverksteknikker kjent gjennom våre kurs.

  Mvh
  Marthe
  Studieleder Vestre Aker Husflidslag

  1. Takk for link og informasjon! Jeg går inn og sjekker linken med det samme. :)

 5. Spennende og informativt :-)

  1. Tusent takk, petronella! 😀

 6. Hei!
  Da har jeg pjonet uten å vite det. Jeg bruker denne teknikken når jeg helkler den nederste kanten på luene mine. Den blir fast, men passe elastisk. Jeg bruker den bakerste delen av masken. Men det var en veldig fin instruksjon du har laget, takk skal du ha.

  1. Bare hyggelig og tusen takk! Så gøy at du har pjonet uten å vite det. Som du sier så blir det veldig fine kanter av den bakerste delen av masken. :)

 7. […] Pulsvantene jeg presenterer for dere i dag er pjona. Kan du ikke pjone fra før kan du bare ta det rolig. Pjoning er en enkel teknikk, og i tillegg til at fremgangsmåten står godt forklart i oppskriften har jeg laget et eget innlegg med pjonekurs i bilder. […]

 8. […] er strikket, men vi har brukt pjoning på pannebåndet for å få pene kanter. Vottene har lange skaft som kan brettes […]

 9. […] viser i dag nesten 23 000 treff! Wow! Det aller mest populære temaet jeg har skrevet om i år er pjoning. Det er en hyggelig overraskelse at pjoning er så populært rundt om i det ganske land. Mer […]

 10. Eg har sett eit flott vottepar i pjoning i dag. Finn ein oppskrift på vottar?

  1. Heisann!
   Det finnes nok flere oppskrifter på pjona votter rundt omkring i den store viden verden. Jeg jobber nå med et pjonehefte som kommer ut i løpet av våren og dette kommer blant annet til å inneholde votteoppskrift. :)

 11. […] OL-lagets luer har garnentusiaster i det ganske land fått opp øynene for pjoning. Mitt eget pjonekurs i bilder har blitt sett av tusenvis av mennesker fra hele verden den siste uka. Det sies at den opprinnelige […]

 12. Takk for flott og enkel innføring i dette! Alltid morsomt å lære noe nytt! :)

  1. Tusen takk for det og takk for den hyggelige tilbakemeldingen! Enig med deg, det er alltid morsomt å lære noe nytt! :)

 13. […] Nå får du oppskriften på de lekre pulsvantene Iris helt gratis! Iris er pjona og er både enkle og morsomme å lage. De er det perfekte nybegynnerprosjektet. Kan du ikke pjone? Sjekk ut min pjonetutorial! […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *