Pjoning – et minikurs i bilder

Pjoning er en kul teknikk! Det er også en enkel teknikk. Så enkel at alle kan klare det. :)

Pjoning er en form for hekling. Du legger opp med luftmasker og videre arbeider du med kjedemasker. Til forskjell fra hekling stikker du nålen kun gjennom ett ledd av masken om gangen, noe som gir flotte strukturer. Når jeg lærte å pjone, lærte jeg at man bare kan pjone rundt. Det er det som gir det spesielle utseendet til pjoning. Når jeg har rotet rundt på internett i forkant av å lage dette blogginnlegget har jeg funnet påstander om at man også kan pjone flatt. I forklaringene jeg fant på dette står det at du klipper av tråden i hver ende og hele tiden jobber deg fra høyre mot venstre. Flat pjoning vil dermed gi frynser, eller en million tråder å feste til slutt. Jeg tror jeg holder meg til å pjone rundt, jeg. 😉

Pjoning er en gammel hekleteknikk, men jeg har ikke funnet noen opplysninger om hvor gammelt det kan være. Det mest presise jeg har funnet om teknikkens alder er «gammelt». 😉 I Norge finnes det eksempler på pjoning fra 1800-tallet.

Kanskje du har hørt om pjoning under et annet navn? Gobelinhekling, mosaikkhekling og Bosninsk hekling er andre navn på pjoning. På engelsk kalles teknikken shepherd´s knitting eller single crochet og i Sverige kalles den smygmaskevirkning.

For å kunne pjone trenger du en heklekrok og garn. Det finnes egne pjonekroker, men det er ikke nødvendig. Bruker du heklekrok, velger du en krok som er 1 – 2 størrelser større enn det som er anbefalt til garnet du bruker.

Pjonekurs 13

Pjoning til folket!

Tutorialen finner du HER.

Foto: Tommy Lokøy Design.

Pjona plagg fra Stella Charming Design: pulsvantene Iris, og lua Sitka.

Lykke til og kos deg! :)

0 kommentarer om “Pjoning – et minikurs i bilder

 1. Takk for flott og instruktiv presentasjon, nå vet æ omsider forskjell på pjoning og hakking :)

 2. Så, flott! Kanskje medlemskap i Norges Husflidslag, Oslo Fylkshusflidslag er noe for deg? Og kanskje kan du tenke deg å ha kurs i Pjoning våren 2013?! :-)) Mvh Marthe Sveen Edvardsen (Tirsdagsstrikkeklubben)

 3. Hei!
  Da har jeg pjonet uten å vite det. Jeg bruker denne teknikken når jeg helkler den nederste kanten på luene mine. Den blir fast, men passe elastisk. Jeg bruker den bakerste delen av masken. Men det var en veldig fin instruksjon du har laget, takk skal du ha.

 4. Pingback: Anonym
  • Heisann!
   Det finnes nok flere oppskrifter på pjona votter rundt omkring i den store viden verden. Jeg jobber nå med et pjonehefte som kommer ut i løpet av våren og dette kommer blant annet til å inneholde votteoppskrift. :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises for andre brukere.