4 grunner til å ha minimalt garnlager som designer

Det er fristende med et stort garnlager. Skikkelig fristende. Jeg drømmer om å ha et garnlager så stort og fyldig som en diger velfylt garnbutikk. Du veit, den garnbutikken som du til nå kun har besøkt i dine villeste drømmer, fordi ingen garnbutikker faktisk har alt det du fantaserer om.

 

Jeg begynte min designkarriere i en garnbutikk. Helt bokstavelig. Jeg var omringet av garn hele dagen på jobb, og når jeg skulle designe noe nytt kunne jeg gå rundt i butikken og nyte synet av garnet til ideene forplantet seg i bevisstheten. Jeg kunne bruke så lang tid jeg ville, ta på garnet, puse med det. Jeg kunne plukke ut så mange farger og kvaliteter jeg ville fra hyllene og eksperimentere med fargekombinasjoner til ideen var spikra. Jeg var bortskjemt.

 

Ja, det var tider! Jeg savner den måten å jobbe på. Jeg kan ikke akkurat slå meg ned i andre garnbutikker på den måten. Rigge meg til foran en garnhylle med beina i kors og stirre på fargene til jeg blir god og mett og full av ideer. Langt mindre kan jeg romstere så mye i hyllene som jeg har lyst til. Ikke kan jeg ta med det som inspirerer hjem til kontoret for å bli bedre kjent uten å måtte kjøpe garnet, heller.

 

Garnbutikker funker ikke som biblioteker gjør, gitt.

 

finullgarn
Det er så fristende å ha kilo på kilo med garn som jeg bare kan plukke av når inspirasjonen tar meg.

 

Derfor ønsker jeg meg hyllemeter med hyllemeter med deilig fristende garn i umiddelbar nærhet. Og jeg skjønner garnhamstrerne veldig godt. Det er noe veldig forlokkende og oppmuntrende med å ha et stort garnlager.

 

Men for meg som designer funker det dårlig med et stort garnlager. Her er 4 grunner til hvorfor.

 

# 1 – Design med utgåtte farger er fy-fy

Et nytt design må gis ut i farger som er i salg når designet gis ut. At det før eller siden kan gå ut av sortimentet kan vi verken vite noe om eller ta hensyn til, men fargen må være å få tak i når oppskriften er fersk.

 

Jeg gjorde en gang den tabben å gi ut en gratisoppskrift i en utgått farge som jeg hadde tatt fra mitt eget garnlager. Garnet hadde jeg arvet av mamma, så det var noen år gammelt. Jeg visste at garnet fremdeles var i salg, så jeg tenkte ikke noe på det mens jeg designet. Når jeg var ferdig viste det seg at den ene fargen jeg hadde brukt var utgått og ikke mulig å få tak i. I oppskriften foreslo jeg en svært lik farge som alternativ. Selv om dette var en gratisoppskrift, noe jeg hadde lagd for å gi bort til kundene mine, fikk jeg huden full av kjeft. Glad for å få en gratis oppskrift? Nope, forbanna fordi den fargen jeg hadde brukt ikke var mulig å få tak i. Selv om det fantes farger som var til forveksling like.

 

Jeg gjør ikke det igjen…

 

# 2 – Design med utgått garn er enda mer fy-fy

Kanskje enda viktigere enn punktet over er det at garnet du har valgt å bruke i designet ditt må være mulig for kundene å få tak i når oppskriften er fersk. Akkurat som når det gjelder farger så må vi bare regne med at en garnkvalitet kan tas ut av sortimentet før eller siden, og det er helt greit. Men vi kan ikke gi ut oppskrifter med garn vi vet har gått ut av sortimentet. Tenk deg kundenes fortvilelse!

 

For et par år siden falt jeg pladask for et garn, og enda mer fargekombinasjonen av to farger i akkurat det garnet. Jeg kjøper vanligvis ikke garn bare for å ha det liggende i et lager, fordi utgått garn og utgåtte farger er helt ubrukelig for meg. Hadde jeg strikka mye utenom mine egne nye design hadde det ikke vært noe stress. Men det har jeg ikke tid til, så da blir det bare liggende.

 

Jeg fikk en kul idé til dette garnet og kjøpte inn ti nøster av den ene fargen og fem av den andre. Det var så vakkert og garnforelskelsen var stor. Det var bare det at når jeg begynte å strikke prøver så falt ikke designet på plass. Dette var et sånt design som måtte modnes. Lenge. I vinter kom det på plass og jeg begynte å strikke med stor iver og glede.

 

Men så, av en eller annen grunn jeg ikke helt vet selv, fikk jeg en snikende følelse av at garnet hadde ligget for lenge på vent. Jeg sjekket med leverandøren og ganske riktig, garnet er tatt ut av sortimentet.

 

Nå er plagget halvferdig og jeg har måttet begynne jakten på et nytt garn som er like flott til dette designet. Det er mye ekstra jobb. Bestilling av garn som kan være mulig å bruke i stedet. Nye strikkeprøver og vasking av disse. Og når jeg først får bestemt meg, må jeg gjøre hele strikkejobben på nytt. Hvis ikke strikkefastheten til det nye garnet jeg velger er lik den forrige må jeg også regne ut hele plagget – i alle størrelser – på nytt. Dette designet skulle ha vært klart i nettbutikken omtrent nå, men er nå utsatt på ubestemt tid.

Gah!

 

GarnCollage

 

# 3 – Det gamle blir eldst og forblir eldst

Hvert år, i begynnelsen av januar, går jeg gjennom og veier garnlageret mitt. Dette var noe jeg begynte med når jeg startet min egen bedrift. Jeg fører opp kvalitet, farge og gram i et Excel-dokument. Jeg liker å ha oversikt over hva jeg har og hva jeg bruker.

 

Jeg har hatt et nokså stabilt lager på mellom 20 og 25 kilo garn. Det har nok mye med smertegrensa for hvor mye garn jeg kan lagre i denne lille leiligheten, men jeg prøver også å ha så lite lager jeg bare klarer og kjøper kun inn garn til konkrete prosjekter.

 

Hver januar veier jeg det samme garnet. Hver januar i 4 år har jeg veid de samme nøstene. Jeg kjøper nytt garn til nye prosjekter og det gamle blir liggende. Jeg er sikker på at minst 10 kg av det garnet som ut gjør lageret mitt har jeg hatt i over 5 år.

 

Det er flere grunner til at det har blitt sånn. I begynnelsen av min karriere som selvstendig designer samarbeidet jeg med en nettbutikk som ikke førte det garnet jeg hadde i lageret. Og innen jeg avsluttet samarbeidet var jammen disse vakre fargene og nydelige kvalitetene tatt ut av sortimentet.

 

Ja, og så strikker jeg så sakte at jeg nesten ikke har hatt tid til kosestrikk mellom designene de siste 5 åra. Da blir det sånn at det gamle lageret blir liggende.

 

# 4 – Ute av syne, ute av sinn

Jeg bor i en liten kåk. En liten, overfylt leilighet. Gjett hva som overfyller den! Blant annet mine 20 kg garn som jeg har prøvd å gjemme så godt jeg kan. I skap. I kasser under senga. I skuffer. I kister. Det er garn overalt. Selv om det ”bare” er snakk om rundt 20 kg.

 

Det som ligger pent ryddet vekk i kasser, kister og skuffer blir som regel glemt. Igjen og igjen søker jeg utover når jeg har fått en ny designidé. Jeg dykker ikke ned under senga. Det er ikke så inspirerende med de kassene som må børstes fri fra hybelkaniner og en og annen skvetten åttebeining.

 

Og når garnet har fått ligge i fred under senga lenge nok, så går fargen eller hele kvaliteten ut av sortimentet, og garnet er ubrukelig til nye design. Da blir det i hvert fall liggende. I fem år blir det liggende…

 

Hadde jeg hatt plass til å legge garnet pent i åpne hyller hadde det kanskje vært mer inspirerende. Det innbiller jeg meg i hvert fall. Jeg fortsetter å drømme om min helt egne, gigantiske garnbutikk med alt jeg kan ønske meg av garn og tilbehør.

 

 

Løsningen

Jeg har funnet en løsning for de kiloene med garn som ble liggende i årevis. Noe har jeg gitt bort, en del smårester og farger jeg ikke er forelska i lenger. Det garnet jeg fremdeles digger har jeg begynt å veve med! Jeg kjøpte meg en liten vev, fikk meg en ny hobby, lærte noe nytt og får brukt opp en masse garn fra lageret. Herlig!

 

Her veves det med en utgått farge BabySilk
Her veves det med en utgått farge BabySilk. Min favorittfarge. Kan ikke skjønne at den deilige fargen ble valgt bort!

 

Nå jobber jeg meg sakte, men sikkert gjennom de eldste delene av lageret med denne nye hobbyen min og jeg gleder meg over hvert nøste jeg får brukt opp. Målet mitt er å ikke ha noe utgått garn i lageret innen året er omme.

 

Er du en garnhamstrer? Hvor stort er ditt lager? Hvordan oppbevarer du lageret ditt? Er du så heldig at du har plass til å ha det framme, lekkert dandert? Eller må du også ty til kasser under senga og poser i skuffer og skap hvor det er mulig å skvise inn en halvkilo?

 

Stella

13 kommentarer til “4 grunner til å ha minimalt garnlager som designer

 1. Tusen takk for denne informasjonen! Har aldri tenk på det, at å bruke en utgått farge er fy fy. Utgått garn ja, det skjønner jeg jo. Men med fargen har jeg liksom bare tenkt at «andre vil jo velge SIN farge». Så nå har jeg lagret et garn i en fantastisk farge (som jeg vet har gått ut) til et allerede planlagt design, og bare venter på at tiden er tilstrekkelig. Strikkeprøvene er gjort og alt! Takk, takk, takk for at du sa i fra og berget meg det trøblet! Jeg får finne en annen farge til designet (heldigvis lever garntypen i beste velgående ennå)… Du er fantastisk som deler din hardt tjente erfaring!

  1. 😀
   Heldigvis vil de fleste velge sine egne farger for å gjøre plagget personlig. Men ikke alle. 😉 Når jeg jobbet i garnbutikk hendte det at det kom noen innom som ikke skjønte at de kunne velge farge selv. «Jeg liker den genseren, men kan ikke strikke den fordi jeg hater fargen.» Det var noen som ble skikkelig overrasket når jeg sa at det aktuelle garnet kom i ca. 60 farger og at de kunne velge sin favoritt. Det var litt søtt og komisk på en gang.

   Lykke til i jakten på den rette fargen, og tusen takk for fine ord! 🙂

 2. Herlig! ja jeg har også garnlager. Tipper det ligger på rundt 15-20 kg. Men før jul hadde jeg minst dobbelt så mye, hvis ikke mer. Det eldste utgåtte garnet solgte jeg billig på et julemarked jeg var med på. Folk kjøpte som gale, og jeg var glad for å bli kvitt garn jeg likevel ikke kunne bruke til nye design 🙂

  1. Å selge garnet billig på julemarket var rett og slett en genistrek! Kjempelurt! Det må ha vært deilig å få slanket garnlageret såpass. 🙂

 3. Veldig klokt tenkt og skrevet. Jeg synes det er helt utrolig at folk kan bli sure når de får en gratis oppskrift, men sånn er det dessverre. Man ser for seg at man får akkurat det samme som det man ser når man kjøper (eller, får) oppskriften. Skulle ønske folk tenkte litt mer selvstendig!

  Selv om jeg ikke designer selv, så er det samme situasjon med garnlageret – å ha et for stort garnlager hemmer meg. For det jeg har lyst til å strikke og de fargene jeg ønsker meg er ikke de samme som da jeg kjøpte garn til fremtidige prosjekter med en solid porsjon tidsoptimisme … Men det er fortsatt fine farger og de kommer nok til sin rett en eller annen gang. Men jeg har lært meg at ting tar tid og at smak og lyster skifter. Hvis jeg noen gang skal designe noe selv skal jeg ha rådene dine i minne 🙂

  Nå har jeg strikket Kotlik forresten – den ble veldig deilig! Har laget prosjektside på Ravelry (jeg er veldig glad i Ravelry, men ikke så glad i FB – skjønner vi er litt ulike der!).

  Ha en fin dag i tåka 🙂 Her skal det hekles på fargerikt blomsterteppe – fikk en stor ladning med Finull og PT2 i går og skal bare kooose meg 🙂

  1. Tusen takk! 🙂

   Åja, den komboen TTT (ting tar tid) og at lyster skifter kan få gammelt garn til å bli liggende lenge. Tidsoptimisme, det har jeg ikke hørt før, men det er definitivt noe jeg «lider» av. Tror alltid jeg skal få gjort så mye mer enn det som er mulig.

   Så hyggelig at du har strikka Kotlik! Jeg er kjempeglad i min. 🙂 Selv om jeg ikke er noen stor fan av Ravelry må jeg innom og ta en titt! 😀

   Ha en nydelig uke og kos deg med garnet ditt! 🙂

 4. PS: Siden du spør, mitt garnlager er omtrent på samme størrelse som ditt – litt over 20 kg. Jeg klarte å redusere med ca 1.5 kg i fjor, men nå har jeg fylt opp like mye … Har også liten plass, og det meste ligger under senga. Men det er ikke et så stort lager at jeg stresser med det, bare det ikke blir større er jeg egentlig fornøyd. Jeg klarer å få brukt av det eldste garnet også, så da gjør det ikke så mye!

  1. Høres ut som du har funnet en god balanse i bruk og lagring. 🙂

 5. Kan signere på en god del av det dere allerede har kommentert her?. Da jeg var ung og uerfaren kjøpte jeg et nøste her og et nøste der av garn jeg likte, i farger jeg likte, eventuelt også til en pris jeg likte. Og så fant jeg oppskrifter i gamle ukeblader hvor det var brukt helt andre garn. Ikke vet jeg hvordan jeg fikk det til, jeg kan nemlig ikke huske at jeg lagde strikkeprøver engang, men i alle fall strikket jeg noen vanter, votter, luer og andre småplagg i helt random garn i forhold til oppskriftene. Men det vokste også sakte fram et garnlager som var helt håpløst i forhold til ambisjonene.

  For en del år siden innså jeg at jeg ikke kunne kjøpe garn, for så å finne ut hva jeg skulle bruke det til. Jeg trodde jeg hadde funnet ut av det en gang for alle da jeg begynte å kun kjøpe garn til bestemte prosjekter.

  … Men så erfarer jeg også at strikkelysten er større enn gjennomføringsevnen, og jeg har noen pakker med nøye tilmålt mengde garn, som bare blir liggende og liggende … Og underveis endrer preferansene seg. «Liker jeg egentlig det designet i det hele tatt?» Eller som i går, jeg tok meg på tak og lagde en strikkeprøve til et prosjekt jeg har hatt garnet klart til i lang tid. Det er to tråder Drops Brushed Alpaca Silk på tykke pinner. Designet har jeg naturlig nok kun sett på bilder, og ettersom strikkeprøven vokser fram, gjør tvilen det samme. «Vil jeg i det hele tatt ha en jakke i en så løs fasthet?» Etter at jeg kjøpte dette garnet, har jeg blant annet gjennomgått to runder med Stellas designkurs, og det er nok en av grunnene til at jeg nå stopper opp, spekulerer og undrer meg: Hadde det vært bedre med et annet garn til den bestemte jakken? Hadde garnet egnet seg bedre til en jakke om strikkefastheten var noen hakk fastere? Osv, osv. Kreativiteten blomstrer, men garnlageret står jo i fare for å bare vokse ytterligere …

  Jeg har opplevd et par ganger å få i knappeste laget, eller for lite, garn til et prosjekt når jeg har kjøpt akkurat den mengden som står i oppskriften, eller til og med et par nøster ekstra. Det er så utrolig kjipt, så dermed tar jeg ingen sjanser lenger, og satt f.eks. igjen med 7-8 nøster Drops Alaska etter å ha strikket Huslia… På den måten vokser jo garnlageret for hvert prosjekt, men det fine med blomstrende kreativitet, er at jeg blir flinkere til å finne måter å bruke rester på også ?.

  Jeg har forresten lurt på om jeg skal rydde/ommøblere, og gjøre plass til at en del av garnet kan ligge framme i hyller til inspirasjon (og påminnelse om hva jeg faktisk har). For tiden ligger det stuet bort her og der i bokser og poser, og er ikke så lett å ha oversikt over, nei ?. Jeg har ikke lyst til å vite hvor mye det er, men jeg kan tenke meg det er en 10-15 kg eller deromkring.

  1. Jeg anbefaler å ha noe av garnet framme, altså. Jeg har alltid noe framme, i et trau, på et fat eller i store glasskrukker. Og så har du sikkert sett hylla bak meg på stuekontoret, der jeg har noen lekre nøster framme til inspirasjon. Det er både dekorativt og koselig. 🙂

   Kjenner meg godt igjen i å kjøpe for mye garn til prosjekter. Jeg har ikke helt funnet ut om jeg virkelig er så redd for å gå tom for garn eller om det er underbevisstheten min som jobber hardt for å hjelpe meg til å få større garnlager. 😉
   Jeg hadde minst to hele nøster igjen etter hver av Husliaene jeg lagde, men jeg fikk meg noen fine Leikinn-luer, da! 😀

 6. Hei! Jeg hamster ikke garn, men restegarn er det en del av. Kan du fortelle hva veven du kjøpte heter, eller typen, og legge ut bilde av den? Lurer på hvor stor plass man trenger, og hva vil du bruke det du vever til? Har fått vondt i to av «strikkeleddene» i tomlene, etter et par intensive og veldig hyggelige vintre… Så jeg savner å jobbe med garn mellom hendene. Farger og ull! Takknemlig for svar 🙂

  1. Hallo Tone! 🙂

   Veven jeg har kjøpt er en 70 cm bred Ashford Knitters Loom (kjøpt hos spinnvilt.no. Jeg var i butikken og handlet, men de har nettbutikk også. Det er bilde av veven på nettsiden.). Denne veven kommer i smalere utgaver også om man ikke trenger så bred vev. Veven kommer med en veske med glidelås, så det er lett å pakke den bort når den ikke er i bruk. Jeg kjøpte med stativ til min og det får også plass i den samme veska. Når veven ikke er i bruk ligger den ute av syne under sofaen. Det er SÅ genialt at den blir så liten når den pakkes bort, særlig når man bor i en liten leilighet som jeg gjør.

   Jeg vever for det meste lange og brede skjerf eller sjal som jeg enten bruker selv (jeg bor i mitt – ELSKER det!) eller gir bort i gave. Jeg er fremdeles helt nybegynner på veving, men ser at mulighetene er store. Når man først har vevet et stykke stoff kan man jo gjøre nesten hva som helst med det! 🙂

   Jeg vil absolutt anbefale veving som tillegg til annen garnhobby. Det er veldig koselig og meditativt og man kan fint gjøre det mens man skravler eller ser på film for eksempel. Jeg sitter i godstolen, med veven foran meg. Ikke tar det lang tid å lage noe stort heller. Jeg skrev ned alle vevøktene mine sist jeg vevde et sjal og det tok bare 15 timer totalt å sette opp vev og renning, veve hele sjalet, ta det av, lage frynser og pakke ned veven. Dette sjalet var 70 cm bredt og 2,5 meter langt. 🙂

 7. […] Akiba betyr faktisk «rester»! Eller noe man har spart på. Det er et swahili-ord. Mannen min, som er fra Tanzania, sier alltid «akiba haiozi». Da snakker han om mat, og det betyr direkte oversatt «rester råtner aldri». Rester bør alltid brukes (i tide) med andre ord. Jeg må innrømme at jeg ikke er like god som ham til å bruke opp restematen. Men garnrester er jeg god på! Og er det noe jeg sparer på, så er det definitivt garn. Det sparer jeg forøvrig litt for mye på. Som designer er det jo faktisk ikke så lurt å ha for mye garn! Det har jeg nemlig lært av den rådyktige designeren og kursholderen Stella Charming, og du kan lese mer i dette blogginnlegget hennes: 4 grunner til å ha minimalt garnlager som designer […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *