Design fra innsiden: Ny bloggserie om å være strikkedesigner

I år skal jeg ta dere med på innsiden av den mystiske og glamorøse jobben som designer. Strikkedesigner. Hekle-, hakke- og pjonedesigner. Den siste fredagen i måneden setter jeg av til å fortelle om min hverdag som designer. Jeg skal vise dere hvordan jeg jobber, og fortelle litt om hvordan andre kanskje jobber med å designe plagg med garn. Dere skal få bli med på hele prosessen fra idé til ferdig design og oppskrift.

Hva ligger bak det ferdige resultatet her, tror du? Jeg kan røpe at selv bak småplagg ligger mye arbeid.
Hva ligger bak det ferdige resultatet her, tror du? Jeg kan røpe at selv bak småplagg ligger mye arbeid.

I fjor høst raste en diskusjon på nettet, på blogger, forum og fb-grupper, om pris på oppskrifter og hvor mye man var villig til å betale for en oppskrift. Jeg fulgte med på diskusjonen i noen dager, men så ble det for trist å lese om tusenvis av mennesker som synes håndarbeidsoppskrifter burde være gratis eller i det minste tilnærmet gratis, så jeg logget av og har holdt meg unna alt jeg har kommet over av lignende diskusjoner siden. Den diskusjonen forteller meg at det sitter tusenvis av håndarbeidsentusiaster rundt omkring i landet (og verden) som ikke vet hva som egentlig ligger bak oppskriften de sitter og strikker fra. Med denne bloggserien håper jeg å avlive noen myter og opplyse om hva som egentlig ligger bak arket med tall og forkortelser dyktige strikkere tryller om til vakre plagg ved hjelp av pinner og garn.

Litt bakgrunn: Fra tidenes morgen er vi vant til at det er garnleverandørene som leverer oppskriftene. Du får ikke kjøpt oppskriften uten å kjøpe garnet som hører til. Det er en kjent sak. Grunnen til det er at garnleverandørene lever av å selge garn. For å få kundene til å velge deres garn må de ha oppskrifter til garnet de selger. Garnleverandørene har enten hatt egne designere ansatt eller de har kjøpt inn design fra frilansere, eller begge deler, men fokuset har ikke vært en lidenskap for design. Fokuset har ligget på å selge mest mulig av sitt garn, og så har de valgt å gjøre det slik at oppskriftene er rimelig priset, men du får kun kjøpt oppskriften om du også kjøper garnet. Jeg husker godt alle gangene jeg var med mamma i garnbutikker som barn og hennes evige ønsket om å få lov til å kjøpe oppskriftsheftet først og så sitte hjemme i ro og mak og la seg inspirere før hun valgte hva hun ville strikke og i hvilken farge. Men, nei. Det hjalp ikke å love og komme tilbake til samme butikk for å kjøpe garn når man hadde bestemt seg. Garn måtte kjøpes sammen med oppskriften. Når jeg begynte å strikke og hekle som tenåring hadde jeg samme ønsket, husker jeg.

Ting endret seg med internettet. På internett kan oppskriftene deles som digitale filer uten at man trenger å gi bort kostbart trykket materiale. Garnleverandører fant ut at selv om de gir bort oppskrifter gratis så tjener de så mye på garnsalg at dette lokkemiddelet er verdt det. Noen garnleverandører gir bort noen oppskrifter gratis, mens andre gir bort alle sine oppskrifter gratis. Og så selger de garn som hakka møkk, mens verdien på oppskrifter blir lavere og lavere. Denne situasjonen hadde vært vel og bra dersom alle som leverer strikke/hekle/hakke/pjone(osv.)-oppskrifter hadde sittet i samme båt. Slik er det ikke. I dag er mange i samme situasjon som meg – de er selvstendige designere som mer eller mindre lever av å levere design helt uten å ha et garnsalg å støtte seg til.

Strikking og andre håndarbeidsteknikker har vært kjempepopulært i flere år nå(hurra!), og som et resultat av det har vi i dag mange strikkedesignere i Norge. Mange driver på hobbybasis ved siden av full jobb, mens andre har det som deltid- eller heltidsjobb. Svært få kan leve kun av design. Enten er man en av de svært få som virkelig har slått gjennom, og tjener gode penger på designjobben sin, eller så er man så heldig å bli støttet av ektefelle eller på annen måte sitte godt i det økonomisk fra før av. De fleste som er selvstendige designere i Norge i dag har enten betalt arbeid ved siden av virksomheten sin eller de har annet arbeid som en del av virksomheten sin, for eksempel korrekturlesing og oversetting av hobbybøker for forlag eller korrektur for ukeblader. Det er altså situasjonen i dag. Vi har garnleverandører som leverer oppskrifter men hvis virkelige mål er å selge mest mulig garn. Og vi har selvstendig næringsdrivende designere som leverer oppskrifter på design, uten å selge garn.

Herifra er det innmari fristende å hoppe rett over til en prisdiskusjon. Komme med en rekke tall. Utregninger, beregninger, kalkyler og diagrammer. Det er fristende å ramse opp utgifter og salgsinntekter og sette i gang en ny diskusjon om pris og den virkelige verdien på en oppskrift. For jeg har hørt mye rart om emnet, alt fra at det er gratis å lage og selge strikkeoppskrifter til at verdien på en oppskrift er den samme som verdien på en kaffe latte. (Hvordan disse beregningene er gjort, eventuelt hvilken fantasiverden de som har kommet fram til dette lever i, skulle jeg gjerne visst.) Men det skal jeg ikke gjøre. I stedet skal jeg la deg gruble litt på det selv. Kanskje har du aldri skjenket arbeidet bak en strikkeoppskrift en tanke? Kanskje har du lurt på hva som ligger bak, uten å helt finne fram til svaret? Uansett er du herved invitert til å bli med meg på innsiden av min designvirksomhet og i løpet av året få en god oversikt over hva som ligger bak den pdf-en du kanskje aller helst skulle ønske var gratis.

Stella Charming Nattfiol
Denne har ikke designet seg selv. Det ligger mye arbeid også bak nokså enkle design.

Fredag 27. februar kommer neste innlegg i serien, og vi begynner med begynnelsen. Ideen, spiren, inspirasjonen. Ingen idé = ingen design, så ideer må vi ha. Men hvorfra og hvordan kommer ideene?

Stella

16 kommentarer til “Design fra innsiden: Ny bloggserie om å være strikkedesigner

 1. Dette blir spennende å følge med på! Og ja, jeg vet litt hva som ligger bak en oppskrift – selv om jeg ikke har laget de helt store kreasjonene ennå. Akkurat nå har jeg en lue på på pinnene som jeg har begynt på nå for fjerde gang. Mønster er laget i excel og med overstrykninger og skriblerier på den printede versjonen. Jeg betaler gladelig for en oppskrift som er litt spesiell!

 2. Så utrolig bra at du tar deg tid til å synligjøre den usynlige jobben det er å være strikkedesigner. På høy tid at folk begynner å forstå at det ligger mye arbeid bak et design og enda viktigere at folk som strikker etter oppskrift respekterer denne jobben – og særdeles viktig etter debatten som raste i fjor høst.

 3. […] Les del 1: Design fra innsiden: Ny bloggserie om å være strikkedesigner. […]

 4. […] Del 1:  Design fra innsiden: Ny bloggserie om å være strikkedesigner. […]

 5. […] Del 1:  Design fra innsiden: Ny bloggserie om å være strikkedesigner. […]

 6. […] Del 1:  Design fra innsiden: Ny bloggserie om å være strikkedesigner. […]

 7. […] Del 1:  Design fra innsiden: Ny bloggserie om å være strikkedesigner. […]

 8. […] Del 1:  Design fra innsiden: Ny bloggserie om å være strikkedesigner. […]

 9. […] av oppskrifter (i året) før man tjener skikkelig på det og kan leve av det. Som jeg skrev i innledningen til denne bloggserien, så er det nesten ingen som lever av å være selvstendige strikkedesignere i Norge i dag. De/vi […]

 10. Hei, Stella!

  Jeg vet ikke helt hvordan det gikk til, men jeg snublet nå innom bloggen din (jeg sitter med et strikketøy i hendene, et i veska og med flere prosjekter på planleggingsstadiet, så det er nok en sammenheng der ;-)).

  Denne bloggserien, Design fra innsiden, er kjempeinteressant og tankevekkende. Jeg er mer eller mindre (les: periodevis) ivrig hobbyhåndarbeider. Oppskriftshefter man ikke får kjøpe uten å kjøpe garn har jeg bare aldri vurdert engang. Oppskriftshefter i det hele tatt synes jeg ofte virker «bortkastet», for det meste i et hefte er stort sett uaktuelt for meg å strikke. I mange år har jeg hovedsaklig klipt ut oppskrifter fra ukeblad, noen fordi hele plagget er interessant, andre fordi jeg faller for et mønster eller en eller annen inspirerende detalj eller teknikk.

  I jula har jeg trålet garnstudio.com for jakkeoppskrifter, bladd gjennom mengder av oppskrifter der det må være lagt ned vanvittige mengder arbeid i designet. Men hun jeg vurderer å strikke jakke til vil ha det enkelt! «Tenk så mye arbeid de har lagt i å designe så kompliserte jakker at de ikke er fine engang», sa hun. (Ikke et vondt ord om garnstudio – jeg har funnet mye inspirasjon og godt garn der – men i noen tilfeller stusser jeg også veldig over oppskriftstekstene. Alle oppskriftene jeg har hentet fra Hjemmet, f.eks., er gode å lese og lette å forstå. Noen av dem er de samme som på garnstudio, men tilpasset Hjemmets stil, etter hva jeg kan forstå etter å ha lest bloggserien din?)

  Rett før jeg snublet over bloggen din, kjøpte jeg oppskrift til en nydelig, enkel jakke på ravelry. Det ga så god følelse (god samvittighet?), og etter å ha lest bloggen din, har jeg enda bedre samvittighet. Både overfor designeren av jakken, meg selv og hun som eventuelt får jakken. Det kan sammenlignes med følelsen jeg får av å kjøpe økologiske grønnsaker, ditto steinmalt (spelt)mel eller høste selvdyrkede eller ville planter. Ja, det er «dyrt» og noen ganger komplisert og/eller arbeidssomt (og tid er penger osv). Det er så enkelt og billig å kjøpe industrielt framstilt mat og klær, men HVORFOR skal – av alle ting – varer som dekker basisbehovene våre være tilnærmet gratis?!

  Tusen takk for din synliggjøring av hvor mye arbeid som ligger bak selv en enkel strikkeoppskrift. Det har noen ganger slått meg som en anelse («hvordan i all verden har de kommet fram til dette? Og i x antall størrelser??»), men det er fantastisk å lese om det trinn for trinn.

  1. Hei Ragnhild!

   Tusen takk for besøket og tusen takk for den fine kommentaren din! Jeg skjønner veldig godt hva du mener med godfølelsen etter å ha kjøpt en oppskrift av en selvstendig designer! Jeg får også den følelsen for eksempel når jeg kjøper økologisk speltmel, økologiske grønnsaker eller som i sommer når jeg kjøpte kjøtt av økologiske ungokser direkte fra bonden. Jeg får også samme følelsen når jeg en sjelden gang kjøper noe direkte fra keramikeren som har laget en vidunderlig vakker kopp eller sølvsmeden som har laget et unikt smykke. Det er følelsen av å ha gjort noe ekte, noe jordnært og noe som har en betydning langt dypere og sterkere enn å ha kapret to topper for 29 spenn på H&M-salget.

   Jeg er så glad for at du likte serien min, og kommentaren din føles som en verdifull gave! Tusen takk!

 11. Det var ment som en gave, og takk for at du tok imot =).

  Jeg tror vi snakker om samme følelse, ja. Og selv om jeg også blir fanget av ønsket om å få mest mulig for minst mulig, og kan bli glad over å ha gjort et kupp på et eller annet salg, så er det vel en liten stemme som minner meg om at for at jeg skal kunne få billige klær på H&M, er det andre som må arbeide for slavelønn under elendige forhold i Asia.

  En ting er det unike, nære og betydningsfulle når en kjøper noe rett fra sølvsmeden eller bonden, en annen ting er at vi anerkjenner at de skal leve i det samme samfunnet som vi, og det koster. Det er ikke varene deres som er dyre, det er de importerte som er kunstig billige sammenlignet med norsk lønnsnivå.

  —–

  Jeg får så mye inspirasjon av både innleggene og designene dine! =) Jeg klør etter å strikke både Saturn, Neptun og flere til. De pjona sokkene er også lekre. Og så liker jeg veldig godt at du har et par hakkeoppskrifter. Det er en teknikk jeg har begynt å lære meg, og liker veldig godt, men jeg har ikke hatt fantasi/inspirasjon til å lage noe spesielt ennå, og har knapt sett noen oppskrifter før nå.

  Jeg spår at jeg blir kunde hos deg innen kort tid! 😉

  1. Så utrolig hyggelig at du finner designene mine inspirerende og vil strikke dem! Det er lite som gleder en designer mer enn å høre det! 🙂
   Det er ikke så mange hakkeoppskrifter, nei, det har du rett i. Her vil det komme flere med tiden. Jeg jobber med et nytt hakkedesign akkurat nå, mellom flere andre prosjekter. En ting om gangen er for pyser. 😛
   Velkommen som kunde når du er klar for det! 😀

 12. […] Del 1:  Design fra innsiden: Ny bloggserie om å være strikkedesigner. […]

 13. […] Del 1:  Design fra innsiden: Ny bloggserie om å være strikkedesigner. […]

 14. […] Del 1:  Design fra innsiden: Ny bloggserie om å være strikkedesigner. […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *