Skattejakten på det helt riktige garnet

Forrige torsdag inviterte jeg deg til å sende inn spørsmål til meg. Jeg har fått flere spennende spørsmål, tusen takk til deg som har sendt inn!

 

Hei Stella

Når du skal finne garn til dine design, er det tilfeldig eller mye prøving og feiling?

Skal strikke babyteppe og kjøpte garn, har strikket flere prøvelapper men har funnet ut at det var helt feil. 

Skal nok bli teppe av dette garnet og, men det blir i rillestrikk

Mvh Lisbeth.

 

 

Hei Lisbeth,

og tusen takk for spørsmålet ditt! Dette er et spennende spørsmål!

 

Here we go!

 

For meg skjer stort sett én av to ting:

 

# 1 Jeg forelsker meg i et garn og får ideen til et design ut ifra garnet.

Jeg besøker garnbutikker av to grunner: 1. Skattejakt på garn til et bestemt prosjekt eller 2. For å søke inspirasjon. Innimellom tar jeg en runde for å se hva som finnes og la meg fylles av energi av alle de deilige fargene. På disse inspirasjonsturene hender det rett som det er at jeg forelsker jeg i et nytt garn. Det er på mange måter helt fantastisk når det skjer, men jeg har en regel som jeg virkelig prøver å holde meg til: Kun kjøp garn til påtenkte prosjekter.

 

Hvis jeg forelsker meg i et garn uten at jeg umiddelbart passer til en av designideene som står i kø, får jeg kun kjøpe ett nøste til prøvestrikking. Jeg bruker det nøstet til å se hva som dukker opp av inspirasjon.

 

En slik forelskelse kan du lese om i En høstforelskelse. Denne forelskelsen resulterte i at jeg designet halsen Shignik. Denne halsen har vært høyt elsket av både meg og mine kunder og jeg har brukt min så mye at den nesten er helt oppbrukt. Et fantastisk resultat av en forelskelse!

 

# 2 Jeg får en designidé som jeg trenger garn til

Det som nå skjer kan falle innunder to underkategorier:

 

Ideen faller naturlig sammen med et garn jeg kjenner fra før av.

Hvis det er tilfellet, så er prosessen stort sett veldig grei. Det er lettere når jeg kjenner garnet og vet hvordan det oppfører seg. Da har jeg kanskje allerede en god oversikt over hva jeg syns garnet passer til – om fletter eller hullmønster kommer godt fram eller om ribbestrikken vil bli deilig spenstig for eksempel. Ikkeno stress! Da er det bare å designe av hjertens lyst.

 

Jeg har en idé men tenker ikke umiddelbart at noe av garnet jeg har eller kjenner er helt riktig.

Hvis dette er tilfellet må jeg på skattejakt. Det er spennende, men kan være både tidkrevende og av og til noe småfrustrerende som du beskriver, Lisbeth.

 

Noen ganger vet jeg omtrent hva jeg er ute etter og prøver å finne det. For eksempel ett ullgarn strikket på pinne 3 – 4. Andre ganger er jeg ute etter en spesiell glans eller fall i garnet. Så er det ganger hvor jeg ikke har sett for meg noe bestemt, men er åpen for hva jeg finner.

 

Til relansering av Tellus lagde jeg strikkeprøver i minst 5 forskjellige garn før valget falt Tumi - den siste prøven jeg strikka. Det var full klaff.
Til relansering av Tellus lagde jeg strikkeprøver i minst 5 forskjellige garn før valget falt Tumi – den siste prøven jeg strikka. Det var full klaff.

Jeg kan være heldig og finne et garn som klaffer med designet på første forsøk. Andre ganger tar det lenger tid, som når jeg skulle relansere jakken Tellus. Når Tellus ble lansert første gangen ble den strikket opp i DROPS Baby Merino, men når jeg skulle relansere designet ønsket jeg et garn med mer hold og stabilitet. Jeg tok meg tid til en skikkelig skattejakt, og strikket prøver i minst 5 forskjellige garn før valget falt på Tumi, som ga akkurat den stabiliteten og uttrykket jeg var ute etter.

 

Mye kommer med erfaring, og jeg ville for eksempel ikke gått for et børstet garn til et design med hullmønster eller fletter. Deilig pusegarn er vakkert, men får både hullmønster og fletter til å forsvinne inn i all pusen, så hvis jeg virkelig vil fremheve et slikt vakkert mønster vil jeg fått for en annen type garn. På den andre siden kan et pusegarn til hullmønster eller fletter være helt riktig hvis jeg vil at mønsteret skal være mykt og gjemme seg litt i garnet og gi et mer diffust uttrykk. Det er ingen fasit her, jeg velger garn ut ifra uttrykket jeg er ute etter.

 

Se på det som en skattejakt

Det kan være en utfordring å være tålmodig når du har fått DEN gode ideen som du vil begynne å strikke på og få ferdig så fort som mulig. Hvis du klarer å se på prosessen med å finne det riktige garnet som en spennende skattejakt blir det mye morsommere!

 

Når jeg er i min skattejaktprosess kan jeg for eksempel se for meg at jeg står på dekk sammen med Kaptein Jack Sparrow (jeg elsker Pirates of the Caribbean-filmene!), salt, svett og småskitten, og speider mot horisonten med et skattekart mellom hendene. Jeg er klar for nye garneventyr og gleder meg til å utforske hulen (garnbutikken) vi har satt kursen mot. Strikkepinnene er mine sverd (og jeg er god, jeg kan svinge to sverd på en gang!), og jeg ser fram til duell med det neste nøstet som utfordrer meg! Yes, fantasien er det ingenting å si på og jeg har det innmari moro på jobb!

 

Husk at ingen garntestinger eller strikkeprøver er bortkastet, for du har lært noe underveis og blitt kjent med et nytt garn og hva det kanskje eller kanskje ikke egner seg til. Du er en erfaring rikere som du kan ta med deg videre i designarbeidet ditt, og det er en fantastisk ting!

 

Lykke til i jakten på det riktige garnet til ditt design!

 

sunkissed1

 

Hvordan er din prosess når du ser etter garn til et splitter nytt design eller prosjekt? Del med meg i kommentarfeltet under!

 

Har du spørsmål til meg? Om design, kreativitet eller noe annet? Legg igjen ditt spørsmål under, så er det kanskje ditt spørsmål jeg besvarer neste gang.

 

Stella

3 kommentarer til “Skattejakten på det helt riktige garnet

  1. Kjenner meg veldig igjen der, og noen ganger bare roper garnet ta meg med

    1. Ja, ikke sant! Sånne garnforelskelser kan være ganske heftige greier. 😀

  2. Takk for gode råd.
    Jeg har lært mye etter at jeg ble «kjent» med deg. Har bl.a. begynt å strikke prøvelapper ? Og oppdaget at det er veldig nyttig. Har prøvd ut flere garn og funnet det perfekte garnet til bestemorgullet sitt babyteppe. En av prøvelappene ble stor, da jeg ville prøve ut mønster og, så da har jeg ferdig et dukketeppe ? Ha en fin påske.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *