Gult er så forbanna kult!

Jeg har prøvd noe nytt og spennende, nemlig kaldfarging med garn. Garnfarging er tilsynelatende noe alle rundt meg kan. Facebook og instagram er fulle av inspirerende garnfargingsbilder. Naturligvis har garnfarging stått på lista over ting jeg vil prøve, sammen med karding, spinning, nålefilting og en hel rekke morsomheter jeg ikke har kommet til enda. Men TTT (Ting Tar Tid) og det går både votter og vinter uten at jeg kommer i gang. Ikke at det er noe synd på meg, jeg storkoser meg jo med det jeg allerede kan.

 

En dag for to og en halv uke siden snakket jeg med Synne fra Mandelfruene.no. Hun er en av dem som strør om seg med inspirerende bilder av herlig hjemmefarga garn. Hun viste meg et glass med en gul hjerne på under zoom-samtalen vår. Ja, det så ut som en gul hjerne på gult vann, hehe. Jeg ELSKER alt som er gult, og når Synne fortalte hvor lett det var med kaldfarging, fikk jeg endelig ut garnfargingsfingeren.

 

Her her garnhjernen på glass. :D
Her her garnhjernen på glass. 😀

 

Jeg hadde en hespe naturhvit Sirri som jeg ikke hadde noen planer for og et stort uåpna krydderglass med gurkemeie. Clas Ohlson hadde et stort glass, og samme kveld som jeg hadde bestemt meg for å prøve var krydder og garn lagt på et stort glass med vann. Glasset fikk bo i vinduskarmen på stua i 14 dager, og jeg var bortpå og kosepratet og vendte på glasset flere ganger om dagen.

 

Jeg var superspent på resultatet når det hadde gått to uker og jeg skulle skylle det. Hvor gult ville det bli? Jeg håpet på en sterk og klar gulfarge, ikke en svak og blass en. Resultatet var over all forventning!

 

Fargen ble ikke helt jevn. På mesteparten av garnet er den solgul som en løvetannblomst, mens noen steder har det blitt litt mørkere som en eggeplomme. Det gjør meg ingenting, det gir bare litt mer liv til fargen.

 

Garnet henger til tørk, bare minutter etter siste skylling. Ikke bry deg om Tommy linselusfotograf i bakgrunnen. ;)
Garnet henger til tørk, bare minutter etter siste skylling. Ikke bry deg om Tommy linselusfotograf i bakgrunnen. 😉

 

Vil du også prøve? Dette er sånn jeg gjorde det, etter oppskrift fra Synne i mandelfruene.no:

Du trenger:

1 hespe naturhvit entråds Sirri. Annet naturhvitt ullgarn kan helt sikkert brukes, men det var dette jeg brukte.

1 stort glass gurkemeie. Jeg hadde sånn standardglass med svart lokk i skapet, uåpna. Flaks!

1 stort, tett glass.  Jeg brukte et tolitersglass fra Clas Ohlson.

Et fat eller lignende som kan stå under glasset. Det kan nemlig bli litt gult i vinduskarmen om du ikke beskytter den.

 

Slik gjør du:

Skyll garnet slik at det er gjennomvått.

Legg garnet på glasskrukka.

Hell over hele glasset med gurkemeie.

Fyll opp med vann.

Lukk glasset og rist godt.

Sett glasset på et fat i en vinduskarm hvor det kan få godt med sollys om værgudene er med deg.

Det kan bli høyt trykk i glasset de første dagene. I så all kan du åpne låsen på glasset forsiktig (forsiktig fordi det kan sprute små gule dråper som er umulig å vaske bort).

Vend på glasset daglig, gjerne flere ganger om dagen.

Koseprat med glasset og fortell garnet hvor mye du gleder deg til å se resultatet og lage noe fint av det.

 

Etter 14 dager er det ferdig.

Jeg bor i en leilighet på Grünerløkka og ville ikke risikere gult bad eller gult kjøkken så jeg tok med meg glass og bøtter ned i bakgården. For anledningen i bikini, for å ikke ødelegge klærne mine. Jeg bor i fjerde etasje, men var så heldig å få hente vann hos naboen i første etasje. Jeg skylte i totalt 4 bøtter vann, med eddik i bøtte 2 og 4. Det var ikke veldig gjennomtenkt, ikke noe filosofi eller kunnskap bak. Jeg valgte ganske enkelt å skylle av mesteparten av krydderet i den første bøtta, før jeg lot det ligge en stund i eddikbøtta. Det var opplagt mye farge og krydder igjen etter det så jeg gjentok prosessen.

Jeg kunne sikkert ha skylt enda mer, men jeg var tom for eddik, ganske frossen og sulten på grillmaten kjæresten var i ferd med å ordne. Jeg prioriterte klær og mat framfor mer skylling.

Garnet fikk henge til tørk, først i bakgården, så i dusjen. Når det var nesten tørt tok jeg det med ut og ristet det kraftig for å få av mest mulig krydder. Jeg gjentok risteprosessen en gang til etter at garnet var helt tørt, og rista til jeg ikke kunne se at det drysset noe mer.

Når jeg nøstet opp garnet ramlet det nesten ikke av noe krydder, så jeg hadde fått rista det nok, men jeg ble skikkelig gul på hendene, så jeg skulle kanskje ha prioritert mer skylling foran varme og mat. Ser fram til å strikke av det garnet og bli skikkelig gul, hehe.

 

Dagen etter og garnet er tørt. Fytti kattepus, for en fantastisk farge!
Dagen etter og garnet er tørt. Fytti kattepus, for en fantastisk farge!

 

Nå har jeg fått tips om at fargen vil blekne etter hvert, og at beising av garnet i forkant ville ha hjulpet fargen til å holde lenger. Jeg har MYE igjen å lære her skjønner jeg, men jeg er superfornøyd med å ha prøvd. Og jeg er superfornøyd med DEN fantastiske gulfargen!

 

Gult og grått er vakkert sammen!
Gult og grått er vakkert sammen!

 

Mens gurkemeien gjorde fargejobben med det naturhvite garnet bestilte jeg en hespe grå Sirri også. Det er ca. 500 meter på hver hespe, så nå har jeg en kilometer med tynntynt garn jeg har tenkt til å lage et sjal av. I går spurte jeg både Facebook og Instagram om jeg burde finne en eksisterende oppskrift eller designe et Charming-sjal. Dommen var klar, alle som svarte mente jeg burde designe et, så nå har jeg satt ut oppgaven til den delen bakerst i hjernen som jobber med sånt mens resten av hjernen jobber med andre ting. Plutselig dukker det nok opp en idé!

 

Jeg har dog  noe å lære her, for jeg har minimalt med erfaring i sjaldesign. Jeg må gå på oppdagelsesferd i sjalenes og teknikkenes verden. Stella Askeladden legger ut på nye eventyr!

 

Hva syns du om fargen? Har du prøvd garnfarging? Er du en av dem som er bitt av basillen? Hva er ditt favorittfargemiddel, og hva slags farge gir det?

 

Stella

Kommentar til “Gult er så forbanna kult!

 1. Yay !! 😀

  Garnfarging har i mange år stått på lista mi over ting jeg gjerne vil gjøre og lære, men det skjer nok ikke med det første.

  Jeg er kjempespent på å høre om hvordan garnet er å strikke med, med tanke på fargesmitte, for er det noe man ikke ønsker seg rundt omkring, er det gurkemeiegule flekker … Jeg blir nesten plaga bare av å bruke gurkemeie i matlagingen … Gul sleiv, gule flekker på benken og i skapet under gurkemeieboksen …

  Og så er jeg spent på dette med beising. Jeg går ut fra at det både fins beisemidler som er skadelige og ikke, og jeg håper såklart at naturlige midler gjør jobben.

  Eddik tror jeg i alle fall gjør jobben. Jeg bruker eddik som hårbalsam og skyllemiddel ved klesvask. Den gjør hår og klær myke, og sies å gjøre at fargene holder. (På klær i alle fall, vet ikke om det gjelder for hår også :-))

  Rødbeter og blåbær skal visst være gode fargemidler. Og tiss, for den som vil ;-). Jeg tror det gir forskjellig farge alt etter om det er ferskt eller gammelt. Og skal visst også være bra for å holde på fargene.

  Så har jeg forstått det slik at mange planter gir gulgrønne farger, og muligens forskjellige nyanser alt ettersom om man bruker stengel eller rot. Jeg søkte som snarest på nettet, og fant bl.a. denne siden, http://nyttevekster.wikidot.com/fargekart, som har en del tips, bl.a. til hvilke planter som gir hvilke farger. Her nevnes det også forskjellige typer beis, alun, vinstein, tinnsalt og jernsulfat. Kanskje noen av dem er bedre enn andre med tanke på giftighet?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *