Nye garnvenner: Myk ull

Myk ull

 

I mars var jeg i Trondhjem og holdt kurs i pjoning og nålebinding i forbindelse med årsmøtet til Norsk strikkeforbund. Det var en super helg, hvor jeg møtte helt fantastiske damer – og en kul fyr (den eneste mannen jeg så i løpet av hele helga tror jeg, og han var veskedesigner). Jeg digger å holde kurs og koste meg virkelig på pjonekurset fredag ettermiddag og på nålebindingskurset lørdag formiddag.

 

På hotellet der hele sulamitten var, var det også en stooor markedshall med massevis av salgsboder samt en helt utrolig utstilling av quilting. Quilteting? Jeg har aldri vært borti det før, egentlig, men jeg har vært litt fordomsfull og tenkt på det som gammelmodig oldemorlappeteknikk som gir assosiasjoner til tømmerhytter, furupanel, eggelikør og tomatsuppekake. Jammen tok jeg feil! Jeg så noen kunstverk som tok pusten fra meg, og som jeg gladelig (hadde jeg hatt det) skulle ha betalt store summer for å ha hengende i slottet mitt (hadde jeg hatt et).

 

Jeg burde kanskje ikke si noe om det i det hele tatt, for som vanlig tok jeg ingen bilder. Jeg er ikke flink til å huske på at det går an å ta bilder, men til gjengjeld er jeg innmari flink til å være tilstede i øyeblikket og bare beundre. Den turen i den utstillingen var et sånt øyeblikk hvor jeg bare flyttet meg gjennom utstillingen uten helt å være klar over noe annet i hele verden enn det jeg så der og da. Wow, for noen vanvittig dyktige, kreative og kunstneriske damer vi har her i landet! Jeg bøyer meg i støvet i nesegrus beundring over hva dere får til!

 

I markedshallen kom jeg over en for meg ny butikk; Hos Jette. Egentlig kom jeg ikke over den av meg selv, det var butikkinnehaverens datter som tipset meg om den, herlige Vy som hadde hyret meg inn for å holde disse kursene. Jeg var ikke akkurat vond å be – tanken på garn kan gjøre meg ganske eventyrlysten. Jeg fant butikken og … vel, det gikk som det måtte gå. Jeg gikk derfra med en pose full av garn, og et hjerte som allerede savnet det jeg måtte gå fra.

 

IMG_0702

 

Jeg hadde fått med meg hele 24 nøster av garnet Myk ull. Jeg var nyforelska, ør i hodet og med sommerfugler i magen. Nytt garn, det beste som finnes!

 

Det er bare det at Myk ull kommer i 58 farger… Det føltes som en enorm krise å bare ha 24 av de 58 fargene. Det tok ikke veldig lang tid før jeg bare måtte bestille resten av fargene. Jeg lagde meg en Myk ull-vegg i stua og livet ble straks mer fargerikt.

 

Skrivebordet mitt mens jeg bestilte de fargene jeg manglet.
Skrivebordet mitt mens jeg bestilte de fargene jeg manglet.

 

Siden det har jeg lagd en haug med strikkeprøver (og så har jeg strikka opp to av mine egne design i dette vidunderlige garnet – det skal jeg skrive mer om siden). Myk ull er et spennende garn. Det er tynt, og når du strikker med det så virker det litt glissent og rart. Nesten litt stivt. Den virkelige magien skjer når du vasker plaggene. Garnet poffer seg opp og fyller seg ut, og når det har tørket er det ikke glissent lenger.

 

Strikkeprøvene mine, som jo ikke er store greiene, er utrolig lette. De veier ingenting! Det er virkelig fascinerende. Strikkefastheten som oppgis på banderolen er 25 masker per 10 cm med enkel tråd og 16 masker per 10 cm med dobbel tråd. Jeg har eksperimentert med strikkeprøvene mine og har vært nede i så mye som 39 masker per 10 cm på en skikkelig anorektisk pinne. Det funker det også, faktisk.

 

strikkeprøver
Strikkeprøver. De på toppen er vaska, mens de under er uvaska. Ser du forskjellen?

 

Jeg har ikke klart å få 16 masker på pinne 4 – 4 1/2 med dobbel tråd, men jeg vet at jeg strikker fast og nesten alltid må gå opp minst en pinnestørrelse for å oppnå andres strikkefasthet. Jeg fikk 19 – 20 masker per 10 cm med dobbel tråd, men det syns jeg var en super strikkefasthet, så jeg tror nok jeg ville syns at 16 masker er for glissent for det meste. Jeg liker som regel et nokså tett strikkefasthet, men det er jo bare en smakssak.

 

Strikkeprøver med dobbel tråd. Den til venstre er vasket, mens den til høyre er uvasket.
Strikkeprøver med dobbel tråd. Den til venstre er vasket, mens den til høyre er uvasket.

 

En bonus med Myk ull er at det lukter vidunderlig. Det lukter sau. Det lukter mykt og naturlig, og jeg kan nesten kjenne sauens myke nese mot fingertuppene mens jeg strikker. Jeg får assosiasjoner til varme sommerdager, duften av friskt høy og harmoniske dyr på beite. Det gjør det ekstra koselig å strikke med dette garnet.

 

Myk ull

 

Myk ull har blitt en skikkelig forelskelse. En forelskelse jeg spår kommer til å vare og vare. Det er et spennende garn; mykt, naturlig og godt. Og så er fargene helt vidunderlige. Plagg strikket i Myk ull blir utrolig lette – dette garnet har faktisk så mye som 287 meter per 50 gram. Jeg har begynt å leke meg med det, først med strikkeprøvene, så med oppstrikk av et par av mine design (blogginnlegg om det kommer) og nå med nye designideer. Hurra!

 

Stella

 

P.S. Jeg har hørt vidunderlige rykter om at Hos Jette får inn enda flere farger i Myk ull i løpet av høsten. Jeg gleder meg!

 

P.P.S. Myk ull kan du blant annet bruke til å strikke Krokus og Huldreblom uten å måtte endre på strikkefastheten til designet.

8 kommentarer til “Nye garnvenner: Myk ull

 1. *S U K K* Havner på ønskelista… MÅ du alltid komm med fristelser… ❤

  1. Hihi! Jeg er redd jeg bare må det, Grethe. 😉

 2. Jeg ELSKER dette garnet jeg også! Har brukt det myyyye og plaggene holder seg godt over tid. Har ei jakke jeg har brukt veldig mye og den ser fortsatt nystrikket ut.

  1. Det er så kult å høre, for jeg har faktisk lurt på hvor stødig og holdbart dette myke, tynne garnet kan være. Jeg har fått så mange designideer, så det er supert å høre at det også vil egne seg godt til store ting. :) Mamma har veldig lyst til å strikke opp min jakke, Tellus, i Myk ull og det tror jeg vil bli helt fabelaktig.

 3. Hei dette garnet høres spennende ut og det var artig å lese det du har skrevet ovenfor. Men har et spørsmål: under prøvesteikk sier du ..en skikkelig anorektisk strikkepinne…. Hvilke pinner er det? Kan du gi eksempel på det?

  1. Tror det var 1 1/2 jeg brukte for å få 39 masker på 10 cm. :)

 4. Herlig! Gleder meg til å se resultatet av eksperimentene dine :)

  1. Takk skal du ha, Frøy! :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *