Du er der du skal være!

Er du der du skal være i livet? Eller jobber du på spreng for å ta igjen naboer, kollegaer og venner som har oppnådd ting du bare kan drømme om? I forbindelse med å gå over i et nytt år er det mange som gjør opp status og setter seg nye forsetter hvor mye flinkere, bedre og mer perfekt de skal bli i det nye året. Det er fort gjort å gå i sammenligningsfella og da er vi ille ute.

 

Jeg er helt sikker på at du vet det allerede. Det er fryktelig dumt å sammenligne seg med andre. Å sammenligne seg med andre sier så lite om hva du har gjort og fått til. Og det sier så lite om hva som gjør deg glad og hva som gir livet ditt mening. Likevel går vi i sammenligningsfella om og om igjen.

 

Når vi sammenligner oss med andre skjer ofte tre ting:

 

1 – Du kommer ut av sammenligningen som taperen

Vi mennesker er rare dyr. Vi kan være så villige til å se det beste i andre og samtidig være superkritiske til oss selv. Denne tendensen slår som regel veldig sterkt ut når vi sammenligner oss med andre. Samtidig får vi er merkelig snevert tunnelsyn, og blir så fokusert på detaljer at vi ikke ser hele bildet.

Hvis Randi viser fram bilder av alt hun har strikket i løpet av det siste året på Facebook og du ser at du bare har strikket en åttendedel av det hun har gjort, så ser du på deg selv som en treig taper i forhold. Det du ganske sikkert glemmer å ta med i regnestykket er at Randi er pensjonist og at hun kan strikke hele dagen, der du har full jobb og minst 3 maskiner med barneklær som må vaskes hver dag fordi du har 2 barn i barnehagen. For ikke å snakke om alt annet som hører med til å ha to barn i barnehagealder.

 

2 – Vi tror at det andre gjør er forventet av oss også

Vi glemmer rett og slett å kjenne etter hva det er som gir glede og havner på forventningskjøret. Hvem forventer hva av hvem, sa du? Strengt tatt så er det vel ingen som forventer så mye av deg. Eller jo, noen ting forventes så klart. Høflighet og respekt, at du passer jobben din og tar vare på barna dine. Ikke går naken på kjøpesenteret. Bruker blinklys. Sånne ting. Men i kreativ sammenheng forventes det ikke stort av oss fra andre enn oss selv. Og hvis noen mener du burde storprodusere strikkeplagg eller andre kreative ting burde du be dem gå og ta seg en bolle!

 

Det som har skjedd er at du har gått i sammenligningsfella og havnet på forventningskjøret. Stikk fingeren i jorda. Ta en alvorsprat med deg selv. Er det du som forventer mer av deg selv, sier du? For en overraskelse!

 

3 – Vi gjør andres drømmer til våre egne

Denne her er en stor en. Igjen glemmer vi å kjenne etter. Sånn ordentlig. Inne i dypet av oss selv. Vi ser rundt oss på nyoppussa kåker, fete biler og sydenturer og fordi det florerer rundt oss hele tiden tror vi at det er dette vi burde ønske oss. Og passer vi ikke på ender vi med å jobbe overtid for å få råd til den ferien kollegaen ønsker å dra på. Eller skipper ferien med barna for å få råd til den riktige bilen. Eller bruker sommerferien til å pusse opp badet i stedet for å nyte late dager på stranda.

 

Vi bombarderes med andres drømmer og mål hele tiden. Den riktige, høye og dyre utdannelsen. Karriereklatring. 4 utenlandsferier i året. Partner. Barn. Riktig bolig. Oppussing. Hytte ved sjøen og på fjellet. Det siste innen teknologi og duppedingser. Landeveissykkel til åtti tusen (Du må jo sykle til jobben, helst i kondomdress. Det er status det!). Abonnement på treningsstudio. Kun spise økologisk. Strikke julegaver til alle i familien. Hvilke sosiale medier vi skal være på.

 

Man kan bli smårar av mindre. Heldigvis finnes det en løsning! Flere løsninger faktisk.

 

happiness-is-not-something-you-postpone-for-the-future-it-is-something-you-design-for-the-present

1 – Kroppen er din veiviser

Kroppen er fantastisk og den vil fortelle deg forskjell på dine og andres drømmer. Og om drømmene dine er utgått på dato. Prøv dette:

 

Lukk øynene og se for deg at du er midt oppe i drømmen din. At du er på den ferien du drømmer om, har den bilen, tårnet med ferdige strikkeplagg eller hva det nå er du drømmer om. Lev deg inn i det. Hva har du gjort for å komme hit? Hva måtte til? Hvordan hadde du det i prosessen? Og hvordan har du det nå som du har nådd målet ditt? Kjenn etter i kroppen? Er den anspent eller avslappet. Blir du sliten av å tenke på det eller fylles du med glede og energi? Føler du ingenting? Blir du overveldet? Vær ærlig med deg selv og det du føler og du vil få en klar indikasjon på om dette er et mål du skal bruke tid, energi og kanskje penger på å nå. Eller om du har det best om du gjør noe helt annet.

 

Et eksempel fra mitt eget liv er fra noen år tilbake. Jeg var halvveis i mastergraden min på Universitetet i Oslo. Jeg hadde mistet motivasjonen og arbeidsgleden, jeg var syk og sliten. Jeg brukte lang tid på å innse at studiene ikke ga meg noe lenger. De hadde jo gitt så mye så lenge. Jeg brukte øvelsen over og levde meg inn i fantasien om den siste innspurten med studiene. Så gjentok jeg øvelsen, men visualiserte at jeg avbrøt studiene. Forskjellen i hvordan jeg følte det var enorm. Når jeg visualiserte at jeg fortsatte på studiene følte jeg meg tung, sliten, syk, overveldet og umotivert. Når jeg så for meg en framtid uten studiene følte jeg lettelse. Med den øvelsen kjente jeg energi, glede, optimisme, pågangsmot. Jeg gjentok øvelsene over flere dager og hver gang følte jeg det samme. Jeg fulgte kroppens signaler og avbrøt studiene. Jeg har aldri angret på det.

 

2 – Skill mellom andres drømmer og dine

Vær bevisst på om du blir påvirket av andres drømmer og om du drømmer om ting fordi du har sammenlignet deg med andre. Det er fort gjort å bli påvirket av andres drømmer. Det er derfor reklame virker, fordi vi blir påvirket av andre.

 

Når det gjelder drømmer, mål og sammenligning er det aldri for sent å angre. Og det er alltid mulig å ombestemme seg. Det er frihet, det.

 

3 – Hva er det egentlig som gjør deg glad?

Glede er en fantastisk målestokk på hva du skal bruke tida og energien din på. Bruk mer tid og energi på det som gjør deg glad. Bruk mindre tid på det som tapper deg for energi og ikke tilfører glede.

 

Noen kjedelige ting må vi gjøre. Dessverre kan vi ikke la alt flyte fordi vi ikke liker enkelte gjøremål. Men i den store sammenhengen er det mye vi kan gjøre for å kutte ned på energislukene for å gi tid til de morsomme tingene. Hva kan du kutte ned på eller omstrukturere i ditt eget liv for å få tid til mer lek og moro?

 

Jeg har i hvert fall bestemt meg for å jobbe mindre og leke mer. Med rockeringen min, for hoopdans gjør meg skikkelig glad!

 

Bli Charming Insider og få nyheter og tilbud fra meg rett i innboksen din. Klikk her for å bli med!
Bli Charming Insider og få nyheter og tilbud fra meg rett i innboksen din. Klikk her for å bli med!

Husk dette!

Du er der du skal være. Du lever ditt liv. Du skal ikke gjøre det alle andre gjør. Du skal gjøre det du vil gjøre, fordi du vil gjøre det. Ikke fordi noen andre gjør det eller forventer det. Sett deg mål som gir mening for deg. Og når du går i sammenligningsfella, tenk på alle de fantastiske tingene du har fått til som har ført deg hit du er i dag. Du er sterk, du er flink, du er smart!

 

Hvilke teknikker bruker du for å kjenne etter at det sporet du kjører er ditt eget?

Jeg vil gjerne høre fra deg! Del dine tips i kommentarfeltet.

 

Stella

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *