Du har lov til å tjene penger på kreativiteten din

Som strikkedesigner hender det at jeg støter på de merkeligste holdninger. Som at selvstendige strikkedesignere ikke har rett til å tjene penger på oppskriftene de lager. Med andre ord, de har ikke rett til å tjene penger på kreativiteten sin.

 

Har du hørt sånt vissvass?

 

La meg gjøre en ting klinkende klart: Du har lov til å tjene penger på kreativiteten din!

 

Hvis du får til å skape din egen arbeidsplass, med en jobb du elsker og som du i tillegg tjener penger på, er det klart du skal gjøre det! Da har du gjort en fantastisk innsats og du fortjener å tjene bra!

 

Hvor kommer denne smålige tankegangen fra, at selvstendige strikkedesignere (og sikkert de som designer andre ting med garn også) ikke skal få lov til å tjene penger på sitt harde arbeid?

 

Jeg møtte aldri på denne typen holdninger når jeg var ansatt som designer i Du store alpakka og fikk utbetalt lønn av et firma for jobben jeg gjorde. Og jeg har heller aldri hørt noen mumle i dameskjegget om at designere som er ansatt i eller jobber på oppdrag fra garnleverandører ikke fortjener å få lønn for arbeidet de gjør. Så hvorfor denne intense motviljen mot at selvstendige designere skal ta betalt for oppskriftene sine?

 

Jeg kan bare spekulere, og jeg forstår bare ikke hvordan noen kan stå for slike holdninger. Det som er helt sikkert er at de som mener at jeg ikke fortjener å tjene penger på mitt harde arbeid har misforstått noe grunnleggende om hvordan samfunnet vi lever i fungerer. Du veit, bytting av varer og tjenester mot penger. Det som får hele samfunnet til å gå rundt, fra hver enkelt privatperson, til bedrifter i alle størrelser og staten sjøl.

Hvor går grensa for hvilke kreative yrker det er greit å tjene penger på? Når slutter det å være greit å kombinere kreativitet med inntekt?

 

La meg ramse opp noen kreative yrker, så kan du kjenne etter om du syns det er greit at de får betalt for den jobben de gjør.

 

Frisør

Kokk

Arkitekt

Snekker

Webdesigner

Grafisk designer

Gullsmed

Blomsterdekoratør

Klesdesigner

Keramiker

Strikkedesigner

Glassblåser

 

Hva med de yrkene som faller innunder kategorien kunst eller kultur?

 

Dansere

Billedkunstnere

Musikere

Skuespillere

Skulptører

Forfattere

 

Er det greit at de tjener penger på jobben de gjør? Har de rett til å tjene penger på jobben sin? Hvis nei, hvorfor i alle dager ikke?

 

Skal du bli skikkelig god til noe, så god at du kan tjene penger på det, så krever det en enorm innsats, mye tid og ofte penger også. Det krever utdannelse eller opplæring, en brennende interesse, enormt pågangsmot og mye, mye øvelse for å bli god. Og så skal du liksom ikke ha rett til å tjene penger fordi du har valgt strikkedesign framfor frisøryrket?

 

Det er noe som skurrer veldig med den tankegangen!

 

Som strikkedesigner med egen bedrift bidrar jeg til at de økonomiske hjulene går rundt for flere enn meg selv. For det første betaler jeg skatt til staten av overskuddet mitt. For det andre bidrar jeg til at strikker, korrekturleser, fotograf, webdesigner, programmerer og regnskapsfører får sine økonomiske hjul til å gå rundt ved å kjøpe tjenestene deres. I tillegg kjøper jeg en rekke andre varer og tjenester for å kunne drive bedriften min, som webhoteller og domener, internett, software, materialer og utstyr.

 

Si meg en ting: Hvorfor har jeg mindre rett til å tjene penger på mitt geni, min lidenskap og min bedrift enn for eksempel en frisør eller webdesigner med egen bedrift?

 

Før du blir dødelig fornærma over at jeg stiller deg disse spørsmålene i bloggen min, la meg si dette: Jeg tror sannelig ikke jeg har opplevd at disse tankene og holdningene har blitt rettet direkte mot meg som jeg vet om, så ikke ta det personlig. Men jeg ser det blir sagt rundt omkring, dette er holdninger som florerer, og hvis du er på sosiale medier har du sikkert fått det med deg. Det er på tide å ta et oppgjør med disse holdningene og jeg inviterer deg til å være med på det.

 

Jeg bestemte meg for lenge siden for at jeg kun vil tiltrekke meg de fineste garnentusiastene i landet; rause, kloke mennesker som skjønner verdien av design, av kunst og av småbedrifter drevet av lidenskap. Dersom du følger meg er det stor sannsynlighet for at du faller i denne kategorien. Værsågod, ta det personlig!

 

Selv om jeg ikke opplever dette personlig så ser jeg jo hva som skjer ”der ute”, ikke minst i sosiale medier der de dårlige holdningene ser ut til å blusse opp som hissige verkebyller på et ellers godt kreativ miljø. Det finnes strikkegrupper på Facebook der det kun er lov til å lenke til oppskrifter levert av garnleverandører eller publisert i ukeblader, mens de selvstendige designerne systematisk blir holdt utenfor. Det finnes dem som sender oppskrifter rundt på PM eller e-post, gratis eller mot betaling, fordi de ikke syns designerne fortjener de få de tierne per oppskrift. Ikke bare er det siste ulovlig, det er faen meg så utrolig forkastelig adferd fra smålige mennesker!

 

Jeg har hørt den merkelige formuleringen «de selvstendige designerne er privatpersoner, derfor har de ikke rett til å tjene penger på oppskriftene sine». Hæ? Er ikke alle mennesker privatpersoner? Enten ansatt hos noen, eier av egen virksomhet eller om de er uheldige (eller utrolig heldige, alt ettersom hvordan man ser på det), mottakere av en eller annen form for økonomisk støtte av staten? Hva avgjør om noen privatpersoner har rett til å tjene penger på arbeidet sitt, og andre ikke?

 

Jeg skal si deg hva som i hvert fall ikke avgjør det. Smålige, misunnelige, gjerrige, uvitende menneskers holdninger. Yeah baby, jeg sa det.

 

De fleste strikkedesignerne i Norge i dag tar seg grovt underbetalt for oppskriftene sine. Kom igjen, 50 spenn for en oppskrift på et stort plagg i 5 – 10 størrelser er en vits. En jævlig dårlig vits. Og kun noen ytterst få sier at de tjener så mye at de kan leve av det (hva nå det betyr, for det vil variere fra person til person hva man trenger for å kunne leve av det). De fortjener hver eneste krone de kan få for alt arbeidet, prøving og feiling, ferdigstilling og ikke minst for å dele kreativiteten sin sånn at resten av oss kan få glede av det.

 

Hvor ofte får du kjøpt noe du kan ha resten av livet, bruke så mange ganger du vil, lage opp i mange størrelser om du ønsker, i alle fargene du vil, tilpasse av hjertens lyst og som praktisk talt aldri går av moten, for under hundrelappen? En blomsterbukett laget av en blomsterdekoratør koster kanskje 700 spenn om du ikke ønsker noe veldig flott og den holder i et par uker. Frisyren som kostet rundt tusenlappen, holder seg pen i alt fra noen få uker til måneder litt avhengig av hva som har blitt gjort. Har du farget håret hos frisør kostet det alene sikkert et par tusen og er maks pent i 4 uker. Maten du betaler alt fra et par hundringser for, til en tusenlapp eller to for på en resturant er borte i løpet av en halvtime. Og du er sulten igjen etter fire timer.

 

Er det ikke på tide å sette ting litt i perspektiv?

 

Jeg vil avslutte med litt oppmuntring til deg som tjener penger på eller ønsker å tjene penger på kreativiteten din:

Du har lov til å tjene litt penger på kreativiteten din.

Du har lov til å tjene mye penger på kreativiteten din.

Du har lov til å tjene deg steinrik på kreativiteten din, og om du er så dyktig, så talentfull, så hardtarbeidende, så sta og så sterk at du får til det, så har du fortjent hver eneste krone.

 

Sånn, gå ut i verden. Hev hodet. Skap av hjertens lyst. Selg med stolthet. Tjen penger. Stella Charming har sagt at du får lov.

 

Jeg har en utfordring til deg. Hva skal du gjøre for å være en del av løsningen i stedet for problemet? Hvordan skal du bidra til å endre holdningene rundt verdien av kreativitet og kreativt arbeid? Del med meg i kommentarfeltet!

 

Stella

 

19 kommentarer til “Du har lov til å tjene penger på kreativiteten din

 1. Applaus til deg Stella! Det er et viktig tema du tar opp! Det er så enkelt å ha meninger om andre, spesielt når man ikke kjenner til de utallige timene med hardt arbeid som ligger bak de produktene vi lager. Som designer vet jeg at det tar mange timer, ja opp til flere dager å tegne, overføre til data, style og fotografere og deretter legge ut i nettbutikken ett eneste produkt…. Det er både trist og leit om noen mener de skal få produktet mitt gratis, eller distribuere det så mye de vil til venner og bekjente. Det siste faktisk å stjele…..Men enkelte mener kanskje det er helt greit å naske eller stjele fra andre…..Spesielt ettersom det er en datafil, mange tenker kanskje at det ikke er så farlig da. Jeg merker derfor alle produkter med at filen kan lastes ned til privat formål, om den videresendes til venner og kjente, er dette det samme som å stjele…. Så får alle vi kreative løfte hodet, rette ryggen, se folk i øynene og fortelle at vi trenger mat på bordet vi også, og et sted å bo, eller er det et sted vi kan få det gratis….. «You go girl»!

 2. Der fikk du sagt det helt perfekt ?Du er helt fantastisk ? Jeg opplever mye av det samme. Jeg designer nydelige næringsrike hudkremer. Folk synes ofte de er dyre, men kjøper dobbelt så dyre produkter med liv og lyst på flyplassen og danskebåten ?

 3. Strikkeverden er en rar verden 🙂
  Stå på !

 4. Du setter fingeren på noe veldig viktig.
  Dette opplever jeg veldig ofte når jeg skal selge mitt håndtverk. Selger jeg en kurv jeg har laget, så får jeg tyn fordi det er så dyrt. De er billigere på IKEA. Jah, men da er det barn i et land langt borte som sitter å lager uten å tjene nesten noen ting….
  Når jeg lager er det mitt preg og mitt design. Og dessuten tar det lang tid.
  Når jeg nålebinder en pornsjo tar det lang tid, det er mitt design og jeg har plantefarget garnet. ….
  Jeg får ikke dekket inn all den tiden jeg bruker på dette. Kreativitet er ikke lønnsomt, ofte dekker det ikke mat på bordet. Kreativitet et livsnødvendig fordig man ville boblet over ellers.
  Man følger sine indre prosesser.
  Jeg tror at slike uttalelser har med jantelov å gjøre. Du skal ikke tro osv….
  Jeg tror nemlig at jeg er osv …. og det tror jeg alle dere andre kreative designer er også.

  Ta betalt for jobben du gjør med GOD samvittighet. Det ligger nemlig MYE jobb bak

 5. Så godt sagt! Det virker som om folk mener at det man lager selv, enten til en messe, eller prøver å selge selv, bør gies bort! Har prøvd å selge noe av det jeg lager, og det er maaasse forskjellig, men det er visst for dyrt, så da gir jeg det bort i gaver til folk jeg er glad i, istedenfor å gi det bort til fremmede, gjerrige kjerringer av begge kjønn?

 6. Som alltid – rett på spiker´n. Jeg kan skrive under på hver setning!

 7. Kjempeflott, Stella! Veldig god utlegning om utfordringen vi designere og andre kreative står overfor. Jeg fikk en ide om å beskrive vennlig og kortfattet i hver av mine oppskrifter hvor mange timer det har tatt å lage dette ene designet, fra start til ferdig oppskrift. Og hvor mye utgifter kun dette ene designet har krevd. Bare for å synliggjøre til kunden hva hun står med i hendene når hun har kjøpt oppskrift. Vet ikke om det er gjennomførbart, eller smart – det var bare en tanke som kom til meg da jeg leste dette supergode innlegget ditt, Stella.
  Stor klem fra Mona

 8. Jeg er ser på strikkedesignere som en form for gründere. I stedenfor strikkepinner, som de fleste er villige til å betale for, så lager vi mønstrene man trenger for å bruke strikkepinnene. Begge deler er verdiskapning og skal selvfølgelig kompenseres for. Som syerske har jeg ofte hørt, men du sitter jo likevel bare og syr. «Kan du ikke samtidig fikse/sy noe for meg? » Svaret mitt, » Nei jeg sitter ikke bare å syr. Det er jobben min som jeg tar meg betalt for. Alt annet er fritid som jeg velger å bruke på det jeg har lyst til. Som å være sammen med familien min, trene, reise osv. Å sy noe for andre som hverken verdsetter tiden eller arbeidet mitt faller ikke innunder den kategorien. » Mitt inntrykk er at det ikke er uvanlig at både frisører og andre håndverkere får forespørsler fra bekjente som forventer billige eller gratis » vennetjenester» .
  Så har vi smålighet, gjerrighet og misunnelse. Den kan stikke dypt og være vanskelig å håndtere, også for den det gjelder. Heldigvis har jeg inntrykk av at de aller fleste forstår forskjellen på ditt og mitt. At en del deling skjer som en følge av ubetenksomhet. Så har man dessverre også kategorien som du beskriver i innlegget. Men da er det så bra at vi tør å snakke om det. Om de grumsete holdningene og giften det sprer. Og gjøre det klart at giftige utsagn forteller noe om avsenderen, ikke den de er rettet mot. At skammen blir deres og ikke vår. Jeg føler meg ikke grådig fordi jeg skaper min egen arbeidsplass! Det er da noe jeg heller er stolt over å ha klart. Skulle jeg derimot kunne ha vært stolt over å ha skapt egen arbeidsplass dersom jeg produserte strikkepinner i Kina og solgt dem billig her? Der svikter logikken for meg. Men det er kanskje bare meg.

 9. Det er merkelig at noen har slike holdninger! Men jeg vil vel ikke si jeg er overrasket.. Jeg vet ærlig talt ikke om skyldes dumhet,uvitenhet eller bare ren sjalusi… Men logisk eller fornuftig er det ikke…Jeg mener: Hvis du ikke vil kjøpe ei oppskrift til 50 kroner- så la nå vær da, men hold tåta om grunnen.. Jeg jobber i butikk, og mange mennesker i dag vil helst ha alt mulig gratis kasta etter seg.. Om en ting er nedsatt med 50% så klager de for at det ikke er 70% nedsatt.. Bare: Skjønner du ikke at man faktisk må betale for en vare inn i butikken for å selge den ut? Butikken får bare en liten del av overskuddet av varen… Og med 50% rabatt… Jah.. da er det til og med en del ganger solgt med underskudd!
  Folk skjønner nok ikke hvor mye tid og også penger det tar å lage oppskrifter eller annet kreativt arbeid… Men jeg blir skuffet over at folk har så liten evne til å tenke seg om… Man må bare åpne munnen og da høres man for mange helt utrolig latterlig ut.. Fordi du ikke har peiling på hva du faktisk rakker ned på..
  Men slik er det blitt… På veldig mange ting…
  Jeg for min del prøver jeg å opplyse om hva det faktisk ligger bak et design,et maleri, ei strikkeoppskrift eller for den del en vare i en vanlig butikk! Noen blir sure, mens andre kanskje faktisk endrer oppfatning! Om noen blir sur for det så bryr det meg lite, det er frekkhet å rakke ned på andres helt ærlige arbeid! Da fortjener man jammen et motsvar også!
  Jeg betaler gledelig for oppskriftene jeg kjøper, om det er enkel oppskrift eller i bokform !

  1. Hei Ida!

   Takk for kommentaren og tankene dine rundt dette. Dette prismaset er til å bli matt av!

   Det er alltid hyggelig å høre fra noen som forstår og som har tenkt lenger en sin egen nesetipp. Vi (altså verden) trenger mennesker som deg, som opplyser om verdien av kreativitet, og andre ting for den saks skyld. 🙂

 10. Hei ? jeg liker å strikke og har gjort det i 29 år til Oktober ? men etter jeg fikk psykisk sykdom så har det vært mere?

 11. Takk!

 12. Love it!

 13. Nå visste jeg ikke at dette var et problem, så jeg har nok ikke fulgt så godt med. Jeg er derimot enig likevel i at man skal kunne ta seg betalt for sin kreativitet og jeg tilbyr alltid å betale når jeg spør etter mønster noen selv har designet og respekterer også om de sier nei til å dele mønsteret. Det synes jeg er en selvfølge. Det er så mye flott som lages som skaperen selv har designet og det er ikke allemannseie uten at skaperen selv sier at det er det.

 14. Godt skrevet! Jeg driver en liten garnbutikk og selger oppskrifter av «små» designere. Alle skal ha betalt for jobben de gjør, og jeg betaler igjen og igjen for oppskrifter på Ravelry 🙂 Jeg sendte en mail til designeren av Ella-kjolen at jeg ikke er senil, men at jeg selger oppskriften i min butikk til kunder som ikke får til å laste ned selv, eller ikke vil. Ser jo litt pussig ut at samme person betaler 6 ganger i uken for samme oppskrift… Det er viktig at kreative mennesker får betalt for jobben, ellers ønsker de ikke å gjøre den og JEG TRENGER AT NOEN DESIGNER, SÅ JEG FÅR NOE Å STRIKKE 😀

 15. Bra och klar tale med kloka och förnuftiga meningar???

  1. Selv er jeg lite kreativ, men jeg er en god kopist. Med andre ord, jeg benytter meg av (kjøper) andres kreativitet og fryder meg over å greie å følge en oppskrift og lage noe fint. I mitt yrkesliv var det teoretisk kunnskap,sammen med fingerferdighet, som var viktig, og som var det jeg ble betalt for. Det er da vel en selvfølge at de som har den kreativiteten jeg mangler, skal ha likedan betalt. Det er jo hele poenget ved å leve i et samfunn, at alle bidrar etter evne og mottar etter innsats, samme hva innsatsen er. Alle er like viktige. Egentlig burde det jo være helt unødvendig å påpeke at design mm tar mye tid og innsats, for å «rettferdiggjøre» å ta betalt. Men mot dumheten kjemper selv gudene forgjeves.

 16. Så enig. Godt skrevet

  1. Takk skal du ha, Linda 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *