Trenger vi egentlig flere strikkedesignere nå?

For et par uker siden var jeg på strikkekafé med Varm design i Drammen. Jeg var invitert dit for å vise fram mine design, eller snakke om noe jeg brenner for. Jeg gikk for å snakke om noe jeg brenner for: Kreativitet. Ikke min personlige kreativitet som ofte gir utslag i plagg laget med garn. Men kreativitet som menneskelig egenskap, dypt og uløselig knyttet til det aller vakreste og aller vondeste i oss. Vår sårbarhet. Vår frykt for å ikke være bra nok. Åh, som jeg brenner for dette temaet! Jeg skal skrive mer om det siden, men nå skal jeg skrive om ett viktig spørsmål jeg fikk etterpå.

 

Heidi kom bort for å skravle med meg etter innlegget mitt og hun stilte et veldig viktig spørsmål. Et spørsmål jeg har stilt meg selv, og som jeg er ganske sikker på er et spørsmål mange stiller seg selv hele tiden.

 

Trenger vi egentlig flere strikkedesignere?

 

Det korte svaret mitt er: Ja, for helvete!

 

Det kyniske svaret mitt er: Vi trenger ingen strikkedesignere.

 

Det siste svaret er sant, men også helt uinteressant og irrelevant. Det blir som å spørre om vi trenger flere musikere, forfattere, malere, gullsmeder, treskjærere. Trenger vi flere problemløsere? Trenger vi flere som kan fylle verden med vakre ting? Med nyttige ting? Med kanskje unyttige ting, men som fyller oss med glede når vi ser på det eller tar det i bruk?

 

Vel, det bringer meg rett tilbake til det første svaret mitt: Ja, for helvete!

 

Vi trenger at mennesker bruker sin unike kreativitet til å skape. Vi trenger at så mange som mulig bruker sin unike kreativitet til å skape. Det betyr ikke at alle kan leve av å bruke fantasien sin til å lage ting. De aller fleste kunstnere av alle slag skaper på fritiden. De har sin kunst som hobby, og så har de en eller annen jobb som gjør at de kan ha mulighet til å skape på fritiden.

 

Jeg kjenner forfattere, malere, strikkedesignere, musikere og multikunstnere, som alle har en eller annen jobb der de gjør noe helt annet. Noen har karriere og sjonglerer det med en kreativ fritid. Andre har ikke interesse av karriere, men vil bruke mest mulig av energien sin på kreativiteten sin på fritiden, så de holder seg til en mindre krevende jobb. Begge deler er fullt mulig, og helt greit. Noen ønsker å kunne leve av kreativiteten sin, andre er helt fornøyde med å sjonglere jobb/karriere og hobby. Vi er forskjellige og ønsker forskjellige ting. Supert!

 

Spørsmålet burde ikke være om vi trenger flere strikkedesignere, men om du får glede av å designe? Eller skrive, male, tegne, synge, danse. Skap noe fordi det gir deg glede å skape. Din glede burde være den eneste valutaen som betyr noe når du vurderer om du skal skape noe. Har du lyst til å gjøre det og gir det deg glede, da har du svaret ditt klart som dagen.

 

Jeg er helt sikker på at alle har sin unike kreativitet. Og jeg er helt sikker på at det finnes mennesker der ute som vil digge det du skaper. Kanskje vil du ikke kunne leve av kreativiteten din, men på den andre siden viser det seg kanskje om noen år at du er en av dem som faktisk kan det. Det vil du aldri få vite om du ikke hopper i det, og fortsetter å hoppe.

 

Hvis du er en av dem som lar deg holde igjen av tanker som at vi ikke trenger flere designere/kunstnere nå, prøv å stille deg selv noen av spørsmålene under.

 

Hva ville jeg ha fylt tiden min med eller skapt dersom jeg …

 • aldri hadde tenkt tanken om at det finnes nok mennesker som gjør det jeg ønsker å gjøre?
 • var sikker på at min kreativitet er bra nok og helt unik?
 • hadde topp selvtillit?
 • visste at det jeg skaper ville bli godt mottatt av andre?
 • ikke tenkte på eller brydde meg om hva andre syns i det hele tatt?
 • aldri hadde hørt om janteloven?

 

Bruk et øyeblikk på å gå gjennom spørsmålene over. Hvis du virkelig vil gjøre dette som en øvelse for å få deg i gang skriver du ned svarene dine.

 

Svarene dine vil fortelle deg hva du burde sette av tid til i livet ditt. Du trenger ingens tillatelse. Bare gjør det. Fordi du vil!

 

You can do it!

 

Syns du dette var nyttig? Del innlegget da vel!

Del dine tanker med meg i kommentarfeltet. Hva vil du gjøre? Hva vil du skape? Hva er det som stopper deg? Jeg gleder meg til å høre fra deg!

 

Stella

 

4 kommentarer til “Trenger vi egentlig flere strikkedesignere nå?

 1. Hei Stella!

  Jeg er så glad jeg har funnet deg altså! Akkurat når man er litt lei og mister trua dukker det opp et innlegg eller no fra deg, så blir man glad, inspirert og får tilbake lysten til å fortsette 🙂 Du er best! Digger deg og designa dine! Rock on! Hilsen Maylen

  1. Awww, tusen tusen takk for det! You made my day! 😀 <3

 2. Hallo ☺Stella live og webinarene dine har vekket meg med hva jeg har lyst til ,først og fremst på hobbybasis.Koser meg hver formiddag. Bloggen din sa mye om meg, setter så pris på din positivitet ☺

  1. Hei!
   Så herlig å få lov til å inspirere! Kos deg så mye med strikking og designpusling framover!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *