Dobbeltstrikk er en teknikk der du strikker to lag med tøy på en gang. Dobbeltstrikk gir deg to lag med strikk som henger sammen, vanligvis glattstrikket på begge sider. Dobbeltstrikk gir mulighet for mye lek og moro med farger og mønstre!

Du trenger:

  • 2 garnnøster
  • 1 rundpinne i passende størrelse. Du kan også strikke dobbeltstrikk rundt på strømpepinner eller med magic loop.

Slik gjør du:

1. Hvis du har brukt denne oppleggsmetoden ligger det nå en maske i farge 1 (den fargen du skal ha mot deg) ytterst på venstre pinne. Sett gjerne en merketråd ved omgangens begynnelse.

2. Legg begge trådene dine over pekefinger på venstre hånd som når du strikker vanlig. Farge 1 (den fargen du skal ha mot deg) skal ligge nærmest deg på fingeren.

3. Ha begge trådene på baksiden av arbeidet. Strikk den første masken rett med farge 1. Farge 2 skal ligge bakerst på fingeren og blir ikke berørt av at du strikker med farge 1.

4. Nå skal du strikke den neste masken på pinnen med farge 2. Flytt begge trådene til forsiden av arbeidet og strikk masken vrang med farge 2. Fordi du strikker denne masken bak tråden i farge 1, blir ikke denne berørt av at du strikker med farge 2.

5. Flytt begge trådene bak arbeidet og strikk den neste masken rett med farge 1.

6. Flytt begge trådene foran arbeidet og strikk den neste masken vrang med farge 2.

Gjenta trinn 5 og 6 ut pinnen, eller til du kommer til et fargeskift. Du strikker maskepar, der den vrange masken alltid strikkes i motsatt farge av den rette masken foran.

Fargeskift:

1. Alle fargeskift begynner med en rett maske.

2. Tvinn trådene slik at farge 2 ligger nærmest deg på pekefingeren.

3. Strikk den neste rette masken med farge 2.

4. De vrange maskene strikkes alltid i motsatt farge av de rette maskene, så flytt begge trådene til forsiden av arbeidet og strikk den vrange masken i farge 1.

5. Når du skal skifte farge neste gang tvinner du tråden motsatt vei for å unngå at trådene dine tvinner seg sammen.

Husk at alle fargeskift begynner med en rett maske og at den vrange masken som følger alltid strikkes i motsatt farge. Du må derfor fullføre alle fargeskift med den vrange masken.

De eneste gangene du skal ha to masker i samme farge etter hverandre er der du har skiftet farge. Da får du en rett maske i den samme fargen som den vrange masken rett før. Det høres kanskje litt komplisert ut, men du ser det ganske greit når du har kommet inn i det.

Det finnes unntak til alle regler, men dette er de generelle reglene som gjelder for vanlig dobbeltstrikk. Mer avanserte teknikker får vi ta siden.

 

Se flere tutorials i Kunnskapsportalen. Les mer om Kunnskapsportalen her.

 

Halsen Fliggflagg er strikket rundt i dobbeltstrikk.

Fliggflagg

Lykke til med dobbeltstrikkingen!

Stella