Hakking er en superkul teknikk med utrolig mange variasjonsmuligheter og masketyper. Hakking blir tett, tykt og fast, men akkurat som med andre teknikker kan du eksperimentere med ulike uttrykk og fastheter ved å bruke tynt garn og tykk krok. Det er tre hovedteknikker innen hakking: Flathakking, rundhakking og tokrokshakking. I dette innlegget skal jeg vise flathakking.

Når du skal hakke trenger du hakkekrok og garn. Det er ikke alle garnbutikker som fører hakkekroker, men i min egen garnbutikk Charmis.no har vi vidunderlig deilige hakkekroker fra ChiaoGoo.

1

Til flathakking trenger du kun én krok, så hvis ikke arbeidet ditt er veldig bredt kan du bruke en rett krok med krok i begge ender. Eller du kan bruke en krok med vaier, bare fest en stopper i den andre enden.

2

Hakking består av oppmaskingsrader og avmaskingsrader som du gjentar til arbeidet har ønsket lengde. Når du masker opp trekker du garn opp gjennom maskene fra forrige oppmaskingsrad og beholder disse på kroken. Når du masker av trekker du garnet gjennom de lodrette maskene og gir arbeidet fylde og tetthet, samtidig som du tar maskene av kroken igjen til du kun står igjen med en maske på kroken. Deretter masker du opp igjen.

Når du skal flathakke begynner du med å legge opp luftmasker. Det gjør du slik:

Du begynner med å lage en løkke som du hekter på kroken. Ha en ende på 10 – 15 cm som du kan feste senere.
Du begynner med å lage en løkke som du hekter på kroken. Ha en ende på 10 – 15 cm som du kan feste senere.
4
Ta kast på kroken (legg garnet over kroken), trekk kastet gjennom løkken. Gjenta til du har ønsket antall luftmasker.
5
Slik ser luftmaskeraden ut. Når du hakker legger du kun opp det antallet masker du skal ha. Du trenger ikke legge opp flere masker for å bygge opp i høyden slik som i hekling.
6
Nå er du klar til å begynne på første oppmaskingsrad. Løkken du har på kroken er første maske. Stikk kroken inn i andre maske fra kroken.
7
Ta kast på kroken, trekk gjennom luftmasken og behold løkken på kroken. Stikk kroken i neste luftmaske, ta kast på kroken, trekk gjennom og behold løkken på kroken. Gjenta i hver luftmaske.
8
Slik ser det ut når du har masket opp alle i alle luftmaskene.
9
Nå skal du maske av. Ta kast på kroken og trekk gjennom den første masken på kroken.
10
Videre masker du av ved å ta kast på kroken og trekke gjennom to løkker. Fortsett slik til du kun har en løkke igjen på kroken. Nå som du har masket på og av en gang ser du at du har loddrette masker som ligger utenpå vannrette masker.
11
Nå skal du maske opp igjen. Stikk kroken inn i andre loddrette maske fra kroken. Den aller ytterste loddrette masken er den du har på kroken. Ta kast på kroken og trekk gjennom. Behold den nye masken på kroken. Stikk kroken inn i neste loddrette maske, ta kast, trekk gjennom og behold på kroken. Gjenta ut raden.
13
Når du kommer til den siste masken på raden stikker du kroken gjennom begge ledd av masken for å få en pen kant. Ta kast på kroken, trekk gjennom og behold på kroken.
14
Nå ser arbeidet slik ut. Nå skal du maske av igjen. Ta kast på kroken og trekk gjennom den første masken. Deretter tar du kast og trekker gjennom to løkker ut raden til du står igjen med en løkke på kroken.
15
Fortsett å maske opp og maske av til arbeidet har ønsket lengde.
16
Kanten i venstre side ser slik ut.
17
Kanten i høyre side ser slik ut.
18
Avslutt arbeidet med fastmasker for å få en pen kant i toppen. Stikk kroken i andre loddrettmaske fra kroken, ta kast på kroken og trekk gjennom. Nå har du to løkker på kroken. Ta kast og trekk gjennom begge løkkene. Stikk kroken inn i neste loddrettmaske og gjenta ut raden.
19
Også når du avslutter stikker du kroken gjennom begge ledd av siste maske. Ta kast på kroken, trekk gjennom. Ta nytt kast på kroken og trekk gjennom begge løkkene.
20
Klipp av tråden 10 – 15 cm fra siste maske og trekk tråden gjennom masken du har på kroken. Fest trådene.
21
Arbeidet ser slik ut på retten.
22
Slik ser det ut på vrangsiden.

Flathakking vil krølle seg med vrangen ut slik som glattstrikk. Dette kan du gjøre flatere ved å dampe eller blokke arbeidet, eller du kan for eksempel hekle en kant rundt hele.

Foto: Tommy Lokøy Design.

 

Hakkedesign fra Stella Charming Design er Norsk Kamrygg og Aniak.

Lykke til med hakkingen!

 

Se flere tutorials i Kunnskapsportalen. Les mer om Kunnskapsportalen her.