Pjoning er en kul teknikk! Det er også en enkel teknikk. Så enkel at alle kan klare det!
Pjoning er en form for hekling. Du legger opp med luftmasker og videre arbeider du med kjedemasker. Til forskjell fra hekling stikker du nålen kun gjennom ett ledd av masken om gangen, noe som gir flotte strukturer. Når jeg lærte å pjone, lærte jeg at man bare kan pjone rundt. Det er det som gir det spesielle utseendet til pjoning. Når jeg har rotet rundt på internett i forkant av å lage dette blogginnlegget har jeg funnet påstander om at man også kan pjone flatt. I forklaringene jeg fant på dette står det at du klipper av tråden i hver ende og hele tiden jobber deg fra høyre mot venstre. Flat pjoning vil dermed gi frynser, eller en million tråder å feste til slutt. Jeg tror jeg holder meg til å pjone rundt, jeg.
Pjoning er en gammel hekleteknikk, men jeg har ikke funnet noen opplysninger om hvor gammelt det kan være. Det mest presise jeg har funnet om teknikkens alder er “gammelt”. I Norge finnes det eksempler på pjoning fra 1800-tallet.
Kanskje du har hørt om pjoning under et annet navn? Gobelinhekling, mosaikkhekling og Bosninsk hekling er andre navn på pjoning. På engelsk kalles teknikken shepherd´s knitting eller single crochet og i Sverige kalles den smygmaskevirkning.
For å kunne pjone trenger du en heklekrok og garn. Det finnes egne pjonekroker, men det er ikke nødvendig. Bruker du heklekrok, velger du en krok som er 1 – 2 størrelser større enn det som er anbefalt til garnet du bruker.
Pjoning har lett for å bli veldig fast hvis du ikke passer på fastheten. Det er derfor vi velger en litt stor krok, men følg også med underveis. Et lurt triks er å pjone litt på den ene og litt på den andre dersom du pjoner noe du skal ha to av, som votter. Da sikrer du deg at begge blir like faste.












Dette er det du trenger å vite for å kunne pjone. Nå er det bare å sette i gang å produsere pulsvanter, votter, sokker, luer og annen moro.
Foto: Tommy Lokøy Design.
Pjona plagg fra Stella Charming Design: pulsvantene Iris, og lua Sitka.
Lykke til og kos deg!
Se flere tutorials i Kunnskapsportalen. Les mer om Kunnskapsportalen her.
Du finner mange fine pjona design samt en ekstra omfattende pjoneskole i boka «Pjoning».

[…] informasjon HER. Kan du ikke pjone fra før av, men vil være med likevel? Pjonetutorial finner du HER. Vil du være med så heng […]
[…] Tutorialen finner du HER. […]
[…] Pulsvantene jeg presenterer for dere i dag er pjona. Kan du ikke pjone fra før kan du bare ta det rolig. Pjoning er en enkel teknikk, og i tillegg til at fremgangsmåten står godt forklart i oppskriften har jeg laget et eget innlegg med pjonekurs i bilder. […]
[…] er strikket, men vi har brukt pjoning på pannebåndet for å få pene kanter. Vottene har lange skaft som kan brettes […]
[…] OL-lagets luer har garnentusiaster i det ganske land fått opp øynene for pjoning. Mitt eget pjonekurs i bilder har blitt sett av tusenvis av mennesker fra hele verden den siste uka. Det sies at den opprinnelige […]
[…] Har du ikke vært borti pjoning før? Da syns jeg du skal sjekke ut min pjonetutorial! […]
[…] Det er en enkel hekleteknikk som alle kan klare. Se min pjonetutorial her. […]
Hvordan skal jeg felle i pjoning??
Du stikker kroken gjennom to masker, tar kast på kroken og trekker gjennom alle løkkene – da har du felt 1 maske. 🙂