Strikkefasthet. Det står oppgitt i alle oppskrifter og på alle garnbanderoler. Vel, så godt som i hvert fall. Jeg har sett både oppskrifter og banderoler uten. Strikkefasthet. Denne lille setningen, disse få tallene, som har så mye å si for resultatet. Strikkefasthet. Så ofte misforstått, oversett eller ignorert. Hva er ditt forhold til strikkefasthet?
Det hender jeg får en melding eller e-post fra noen som har strikka et av mine design, og som sier de har fulgt oppskriften til punkt og prikke og likevel er plagget blitt større eller mindre enn det som står oppgitt i oppskriften. Da har det skjedd en av tre ting:
- Det er en feil i oppskriften. Det skjer. Det skjer med alle som publiserer oppskrifter, både selvstendige designere, garnleverandører og forlag. Shit happens. Da må jeg bare beklage, takke for at feilen ble rapportert inn til meg og rette opp oppskriften.
- Vedkommende har strikket den størrelsen hun tror hun er eller vil være uten å faktisk sjekke sine egne mål og målene som står oppgitt i oppskriften. Og så blir hun fornærma på meg (omtrent som om jeg skulle ha ropt ”tjukka” etter henne med oppskriften min) og mener at størrelsene mine er feil. Dette med størrelser er en diskusjon jeg tar en annen gang, og i mellomtiden har jeg en Facebook live du kan se om det.
Eller mer sannsynlig,
- Strikkefastheten i oppskriften har ikke blitt fulgt. Hvis oppskriften er riktig og du har valgt riktig størrelse til dine mål og plagget likevel ikke passer, da ligger svaret i strikkefastheten.
Det skjer veldig ofte at det bommes på strikkefasthet hvis jeg skal dømme ut ifra diskusjoner i Facebookgrupper og e-poster og meldinger fra mine egne skjønne kunder. Det er veldig mange som ikke helt har taket på dette her med strikkefasthet. Ja, og det er kanskje ikke så rart. Hvis man ikke har lært det ordentlig, kan man ikke forventes å vite, kan man vel?
Denne videoen er til deg som ikke har stålkontroll på dette med strikkefasthet. Har du det ikke, vil du få det etter å ha sett denne videoen. Ta deg en kopp varm sjokolade eller det du foretrekker å ha i koppen og kos deg.
Nå vil jeg gjerne høre fra deg! Var denne videoen nyttig? Lærte du noe nytt om strikkefasthet? Endrer det du lærte ditt forhold til strikkefasthet?
Vil du ha min PDF som inneholder alt jeg gikk gjennom i videoen pluss litt til? Den kan du laste ned inne i Kunnskapsportalen.
Se flere tutorials i Kunnskapsportalen. Les mer om Kunnskapsportalen her.
Super tutorial 🙂 Jeg har vel egentlig hengt meg opp i at antall masker også må justeres, så jeg er en av de som bare durer i vei – og så får det bli som det blir. Kanskje derfor jeg endte opp med en rosa genser i påfugl-garn som minner mer om en josa sumobryter;)
Tusen takk, Gøril! 🙂
Haha, jeg syns jeg ser den josa sumobrytergenseren! * fnis *
Tusen takk for at du deler. Heretter blir det strikkeprøve:-)
Tusen takk, Anne-Lise! 🙂
Strikkeprøver kan være kjedelig, men det er SÅ verdt det! 🙂
Tusen takk Stella for en super fin tutorial. Det er verdt å ta seg tid til dette for å få et vellykket strikkeprosjekt.
Tusen takk Mona Iren! 😀
Yes, det er veldig verdt det. 🙂
tusen takk for at du minner oss på dette veldig viktige!!
Takk skal du ha, Lisbeth! 🙂
Tusen takk for en grei innføring og ikke minst hvordan man regner ut hvor stor forskjell det vil utgjøre dersom man har feil fasthet.
Kanskje du også kan lage en tutorial om hva man skal være obs på dersom man endrer type garn i en oppskrift?
Takk skal du ha! 🙂
Jeg har med litt om det i guiden som kan lastes ned, i hvert fall strikkefasthetsmessig, men å lage en egen tutorial om det var lurt. Jeg skriver det opp på idélista mi. Takk for tips! 🙂
Tusen takk for innføringen
Dette er værtfall ikke jeg så flink å gjøre , bare strikker i vei uten å sjekke ?
Takk skal du ha, Hilde! 🙂
Du er garantert ikke alene om det! Jeg pleide å gjøre akkurat det samme. I maaange år. 😉
Takk skal du ha!!
Hei Teresa! 😀
Tusen takk for takken din! 😀
Tusen takk for informativ video!
Takk skal du ha, Kristin, og bare hyggelig! 😀
Tusen takk! Der skjønte jeg det endelig…blir strikkeprøver fra nå av 🙂
Tusen takk for tilbakemeldingen, Torill! 😀
Ja, det er virkelig lurt å sjekke strikkefastheten. 😉
Super video og godt forklart.?
Tusen takk skal du ha, Inger Nina! 😀
Hei Stella! Jeg er som deg, liker å strikke strikkeprøver og lager dem store, og gjør vel alt som det skal gjøres. Men som du kanskje husker gikk det ikke så bra da jeg skulle strikke sjelevarmeren Ina i sommer. Det var fordi strikkefastheten som var oppgitt i oppskriften var på glattstrikk og ikke på den teknikken som var i oppskriften, slik du nevner i videoen. For meg ble det stor forskjell på glattstrikk og å strikke bladmønster og det utgjorde veldig stor forskjell på størrelsen. Det ble mye bortkastet arbeid og jeg endte opp med å gi opp hele prosjektet. Så ja, strikkefasthet er utrolig viktig!
Heisann Frøy!
Ja, strikkefastheten er viktig! Veldig synd du følte for å forkaste Ina, den er jo så fin!
Forøvrig er strikkefastheten på mønsteret den samme som glattstrikken på Ina (men jeg burde nok ha presisert det i oppskriften), så det burde jo ha gått som smurt, men vi strikker alle litt forskjellig. 🙂
Ja, for meg ble det ihvertfall stor forskjell, minst 30 cm. Siden det var tredje forsøk var det ikke noe gøy lenger 😉 Hvis jeg skal strikke Ina igjen blir det nok i originalgarnet og kanskje ovenfra og ned for å ha bedre kontroll over størrelsen og ha mindre å rekke opp hvis jeg gjør feil. Jeg strikket for øvrig et bladmønstret sjal i akkurat samme grønnfargen som din Ina i fjor vår, og nesten samme bladmønster også 😀
Jeg har sånn noenlunde kontroll på strikkefastheten pr 10cm, men sliter litt med maskeantallet i høyden. Det blir altså riktig i bredden, men for stramt i høyden. Hva gjør jeg feil? ?
Heisann Line!
Det er ikke sikkert du gjør noe galt. Det er veldig vanskelig å treffe strikkefastheten både i bredden og høyden. Jeg fikk oppgitt det som grunn til at vi i norske oppskrifter vanligvis bruker cm i høyden, ikke omganger, den gangen jeg lærte strikkedesign. Du kan eventuelt prøve med pinner i et annet materiale enn det du bruker nå. Ulike materialer på pinnene kan ha ganske mye å si for strikkefastheten i høyden, selv om du får lik strikkefasthet i bredden. Det er derfor jeg anbefaler å holde seg til pinner i samme materiale til et prosjekt. Jeg får for eksempel masker som blir bittelitt høyere med Knit Pro Carbonz enn med Knit Pro Symphony Wood, og med trepinner som er litt trå får jeg enda høyere masker. Lykke til! 🙂
Tusen takk at jeg fikk se denne! Har strikka i flere år, men det var ikke før nå jeg virkelig skjønte hva riktig strikkefasthet betyr……..BARE 1 maske, og DEN forskjellen!!
Heisann Guri! 🙂
Så hyggelig at du hadde nytte av denne tutorialen! 🙂
Jeg tror det er mange erfarne strikkere som ikke vet hvor mye en maske fra eller til per 10 cm kan ha å si. Bare tidligere denne uka så jeg noen påstå at det ikke har noenting å si i en facebookgruppe, og hvis den stakkaren som mottok rådet ikke vet bedre så risikerer hun å få et plagg som ikke blir som planlagt i det hele tatt uten å skjønne hvorfor. Hurra for riktig strikkefasthet, sier jeg bare! 😀
stas med grundig video 🙂 Jeg har funnet ut at det er veldig greit å begynne med et erme hvis jeg skal strikke en genser, for det første syns jeg det er kjeeedelig å strikke prøve, og jeg strikker vesentlig løsere frem og tilbake enn rundt. Hvis det blir helt feil på et erme, så har det tross alt ikke vært den store jobben 😉 også har jeg en tendens til å justere litt, på Grayling så strikker jeg i annet garn, så strikke fastheten min er ganske annerledes (22 m i stedet for 17), da er det veldig greit å gjøre matten med å sette opp og regne ut maskeantall og cm, jeg syns også det er veldig greit å måle et plagg som har lignende fasong og er uelastisk (hvis jeg har), for å få et helhetsinntrykk 🙂 Jeg må jo også nødvendigvis justere høyden mellom hofte og overvidde siden jeg er så kort i ryggen 😉
Takk skal du ha, Mali! 🙂
Så lurt at du har laget deg en strategi som funker for deg! 🙂
Halvveis i videoen og allerede satt meg opp på å få heftet ditt på mail! Skal definitivt sjekke strikkefastheten min (for første gang) ved neste prosjektstart!
Kult! 😀
Flott video 🙂 jeg har ett spm. Jeg strikker ofte for veldig for løst. Jeg får en utfordring når fastheten er pinne 2 da det er jo omtrent den laveste pinnen. Hvordan løser det da?
Heisann!
Vi kan trene oss til å strikke annerledes, for eksempel litt strammere. Da må du kanskje senke tempoet i en periode og følge litt ekstra med på spenningen i tråden så du får et jevnt og pent maskebilde, men til slutt sitter den nye fastheten av seg selv og du kan strikke uten å følge så godt med lenger.
Jeg har måttet jobbe med min egen strikkefasthet fordi jeg strikket veldig fast og jeg kjenner andre som har jobbet med strikkefastheten fordi de har strikket veldig løst. Det er vi som bestemmer og vi kan absolutt endre litt på måten vi strikker. 🙂
Lykke til!
Hei
Videon din er supert forklart , selv elsker jeg også å strikke strikkepøver. De oppbevares i en flott kakeboks og tas frem stadig vekk når jeg vil finne garnkvalitet til neste prosjekt. Jeg vasker også prøvene mine før jeg måler da noen garn blomstrer mer enn andre etter vask.
Vil gjerne ha PDF om det fortsatt er mulig.
Nyttig!